Založ si blog

Šťastlivec

Šťastie je pekné slovíčko. Každý si pod týmto pojmom predstaví niečo iné. Pre jedného znamená výhru v športke. Iný za ním vidí dom, auto a chatu, ktoré má, ktoré získal za svoju prácu. Ďalší si povie, že mal šťastie, lebo stihol vlak, ktorý ho odvezie do diaľav.

 

Nuž, šťastie to je šesť písmen, ktoré ale vyjadrujú pocity, ktoré zažívame denno-denne. Veď skúste si predstaviť, aké je to šťastie zobudiť sa. Keď máte pred sebou deň voľna. Ráno vstanete, pustíte si príjemnú hudbu a môžete sa porozprávať s milovanou osôbkou v posteli o plánoch na tento deň. Keď nemusíte utekať do práce či školy. Jednoducho si urobíte kávu, čaj, či iný ranný nápoj a spokojne si ho vypijete.

 

Máte koníčky, alebo aspoň jeden? Máte šťastie. Pri jeho napĺňaní zažívate pocit, keď ste spokojní sami so sebou, so svetom okolo vás. Skúste si predstaviť, čo zažíva človek, ktorý napríklad maľuje obraz. Má istú predstavu čo chce namaľovať. Iste niečo pekné, čo ho zaujalo. Či už to, čo videl, počul, cítil nosom, rukami alebo len tak, čo sa mu premieta v mysli. Pri nanášaní jednotlivých farieb na plátno možno počuť aj šuchot štetca, ktorý šepká plátnu, aké je pekné. A bude ešte krajšie, keď ho oblečie do pestrofarebných šiat. Maliar si pri maľovaní oddýchne, príde na iné myšlienky a výsledkom jeho činnosti je krásny obraz. Potom ho môže obdivovať maliar i ľudkovia, ktorí sa naň pozrú. A v nich vyvolá tento pohľad na namaľovanú krásu pocit šťastia.

 

Podobne to majú spisovatelia. Tí pri písaní svojho diela zažívajú šťastie na vlastnej koži. Každučké slovo pekne ukladajú jedno vedľa druhého a vznikne z toho román, novela, rozprávka či báseň. Čitatelia sa zahĺbia do napísaného príbehu a prežívajú osudy hrdinov zas a znova. S pocitom šťastia. Keď vás vtiahne dobrá kniha do deja, zabúdate na starosti všedných dní. Máte teda šťastie, že ste objavili túto knihu či báseň, tento príbeh. Šťastní sú pri tom autor i čitatelia.

 

Šťastné sú deti. Pozerajú sa na svet očami, v ktorých uvidíte radosť zo života, zvedavosť a dôveru. Majú veľa zvedavých otázok. Prečo svieti slnko? Prečo kvitne kvietok? Prečo vonia? Prečo …? Majú neskutočnú vôľu spoznávať svet okolo seba. A sú šťastné, keď majú niekoho, kto im odpovie na ich nekonečné otázky.

 

Šťastím je, keď sa stretnete s bývalými spolužiakmi, s ktorými ste sa nevideli dlhé roky. A pri čajíku či kávičke si poviete všetko, čo sa vám podarilo v živote, za čo ste vďační. A spolužiaci so záujmom počúvajú a odpovedajú, ako keby ste sa rozišli len pred pár dňami. Priatelia sú tu na to, aby ste mohli zažívať šťastie pri stretnutí s nimi. Stačí aj telefonát. Poteší aj pohľadnica, či list.

 

Nuž vidíte, že šťastný môže byť každý, kto si to dokáže uvedomiť. Šťastie je umenie, ktorému sa dá naučiť. Len treba ukázať nešťastným ľuďom drobnosti, na ktoré sa môžu tešiť, ktoré im pomôžu zvládnuť bežné dni.

 

Šťastie je ten pocit, keď sme spokojní so sebou a svetom okolo nás. Keď sa dokážeme radostne pozerať na veci, ktoré inak vôbec nevyzerajú dobre. Napríklad taký dážď. Mnohí by povedali, že zasa leje. Ale šťastlivec si povie, konečne dostanú rastlinky sprchu, veď už boli zaprášené všednými dňami. Nuž šťastie si každý predstavuje inak. Jedno však majú šťastlivci spoločné. Vidia krásu v maličkostiach a majú silu, zmeniť ľudí okolo seba k lepšiemu.

Láska je láska

05.03.2023

Láska je láska. Je to najkrajší cit, ktorého je človek schopný. Každý človek miluje. Dieťa sa narodí a miluje svoju mamičku. Cíti jej tlkot srdca už dávno pred narodením. Vie, kedy je hladná, kedy sa smeje, kedy plače, kedy je pokojná, kedy je rozrušená. Lebo … Po narodení a zorientovaní sa vo svete šoubiznisu, sa učí mať rado svojho otecka, bračekov, sestričky. [...]

Povesti naše milé

26.02.2023

Včera bol krásne škaredý deň. Prečo krásny? Nuž, lebo som doobeda učila mojich milých študentov päť hodín slovenčinu a poobede som mala stretnutie s priateľmi, pekným slovom a piesňami. Ako je to možné? Lebo … O stretnutí s mojím priateľom spisovateľom Antonom Pižurným som vedela už dlhšie, len som nepostrehla v záplave pracovných povinností, že sa [...]

Piatok trinásteho – šťastie či nešťastie? ??

14.01.2023

Piatok. Deň ako každý iný a predsa iný. Len niekoľko piatkov do roka či pár rôčkov je piatok trinásteho. Prečo je to dôležité? Nuž pre niekoho je to dôvod na paniku, pre iného zas nie. Patrím k tým druhým ľudkom. Moja mamička sa narodila trinásteho. Nebol to síce piatok, ale zábavy s tým dátumom si užila viac než dosť. Ako dieťa bola veselá, všade bola, všetko [...]

F-35 / Stíhačka F-35 /

Do poľského vojska sa vracajú husári, tentoraz však ako najmodernejšie stíhačky F-35

30.04.2024 07:36

Hodnota celého kontraktu predstavuje 4,6 miliardy dolárov.

Vrtuľník

Pri páde armádneho vrtuľníka na severe Kolumbie zahynulo deväť vojakov

30.04.2024 07:04

Vrtuľník mal dopraviť zásoby pre vojakov v oblasti mesta Santa Rosa del Sur, kde v poslednej dobe prebiehajú boje medzi ľavicovou gerilou a drogovým gangom.

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.

ingpetr

S úsmevom je život krajší. Aký budú mať deň ľudia vo vašej blízkosti, keď im s úsmevom poviete : "Dobré ráno?" Skúste to urobiť a uvidíte ich pozitívnu reakciu. Veľa šťastia prajem.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 65
Celková čítanosť: 127508x
Priemerná čítanosť článkov: 1962x

Autor blogu