Založ si blog

Krásny začiatok dňa

Zasa bol jeden z tých obyčajných dní, keď deti musia ísť do školy a dospelí do práce. Nuž, kto sa teší, že pôjde do školy? Azda len predškoláci. Ale aj tí čoskoro zistia, že sa musia stále niečo učiť, denne si písať domáce úlohy a takéto trápenie budú zažívať dennodenne nasledujúcich desať rokov. Česť výnimkám.

 

Ráno vstať, rozlepiť oči, umyť ich vodou, aby niečo videli. No potom začne rýchly kolotoč. Dať sa do poriadku, aby sa nás okolie nezľaklo. Niečo dať do žalúdka. A poďme rýchlo vydať sa na cestu do školy, či práce.

 

Jedného dňa, bolo to ráno koncom zimy. Hoci svietilo slniečko,  vzduch bol taký mrazivý, že omŕzali ruky vo vreckách zimnej vetrovky. Čakal nás dlhý deň v škole.

 

Na železničnej stanici sme už všetci stáli na nástupišti. Vlak do Košíc prichádzal do stanice. Mladý mužský hlas oznamoval jeho príchod a bol veľmi veselý. V pozadí sa ozýval tenký detský hlások. Dieťatko si vôbec nevšimlo, že otecko pracuje. Mladý muž sa musel premáhať, aby hlásenie podal s vážnym hlasom. Vlak na ceste do Košíc ide hornou trasou, teda cez Dedinky-Mlynky. Cesta trvá takmer päť hodín a vlak stojí v mnohých staniciach. Kým vymenoval všetky názvy, jeho hlas stúpal do vysokých výšok. Po poslednej stanici vyprskol v smiech a až potom vypol mikrofón.

 

Všetci na nástupišti boli dobre naladení na cestu za prácou, školou, či len tak do diaľok na návštevu k priateľom alebo spoznávanie krás našej krajiny.

 

Nuž, pri ďalšej ceste vlakom, autobusom, autom, bicyklom či pešo, si skúste všimnúť také nenápadné zmeny, ktoré sa dejú každučký deň. Veď v každom ročnom období sa dá nájsť niečo pekné. Niečo, čo vám zdvihne náladu.

 

V zime je to napríklad vŕzgajúci sneh pod nohami, či spev vetra v korunách stromov.

 

Už od predjaria môžete počuť trilkovanie vtáčikov, ktorí už pár týždňov pred oficiálnym začiatkom jari vedia, kedy naozaj príde. Keď budete naozaj pozorne počúvať a pozerať s otvorenými očami dokorán, tak iste uvidíte rásť aj rastlinky, ktoré s radosťou privítajú nový zrod života. Uvidíte rásť a neskôr aj kvitnúť kvietky, ktorých omamná vôňa si podmaní motýle, chrobáčiky či iné tvory.

 

V lete sa všetky rastlinky aj zvieratá predháňajú, kto je krajší, silnejší, múdrejší. Občas je príliš sucho. Vtedy musia zobrať rozum do hrsti, aby prežili s tou troškou vody, ktorú majú k dispozícii. Je to najmä ranná rosa, voda, ktorá si tečie v podzemí, i tá troška v riekach a potokoch, ktorú ešte nevypilo slnko. Občas býva aj búrka. Vtedy sa potešia prídelu vody stromy, kríky i kvietky. Pravdaže, že aj zvieratkám a ľuďom pomôže.

 

Na jeseň sú stromy odeté do pestrofarebných šiat. Nájdete tam krásavice v zelenkavých, žltých, červených i hnedastých odtieňoch. Môžete si oči vyočiť, nenájdete dva rovnaké modely šiat. V záhradách i lesoch a lúkach nájdete bohaté množstvo zrelých plodov, ktoré sú dobré do bruška. Zvieratká si z nich robia zásoby na zimu. Ľudia tiež, len ich upravia varením, zaváraním, mrazením.

 

Po pestrofarebnej jeseni príde zima. Vtedy sa príroda uloží na zaslúžený spánok, aby na jar zas ožila.

 

Nuž vidíte, že v každom období roka, môžete nájsť niečo pekné, čo vám rozveselí deň. Skúste sa započúvať a pozrieť okolo seba s otvorenými ušami a očami.

Láska je láska

05.03.2023

Láska je láska. Je to najkrajší cit, ktorého je človek schopný. Každý človek miluje. Dieťa sa narodí a miluje svoju mamičku. Cíti jej tlkot srdca už dávno pred narodením. Vie, kedy je hladná, kedy sa smeje, kedy plače, kedy je pokojná, kedy je rozrušená. Lebo … Po narodení a zorientovaní sa vo svete šoubiznisu, sa učí mať rado svojho otecka, bračekov, sestričky. [...]

Povesti naše milé

26.02.2023

Včera bol krásne škaredý deň. Prečo krásny? Nuž, lebo som doobeda učila mojich milých študentov päť hodín slovenčinu a poobede som mala stretnutie s priateľmi, pekným slovom a piesňami. Ako je to možné? Lebo … O stretnutí s mojím priateľom spisovateľom Antonom Pižurným som vedela už dlhšie, len som nepostrehla v záplave pracovných povinností, že sa [...]

Piatok trinásteho – šťastie či nešťastie? ??

14.01.2023

Piatok. Deň ako každý iný a predsa iný. Len niekoľko piatkov do roka či pár rôčkov je piatok trinásteho. Prečo je to dôležité? Nuž pre niekoho je to dôvod na paniku, pre iného zas nie. Patrím k tým druhým ľudkom. Moja mamička sa narodila trinásteho. Nebol to síce piatok, ale zábavy s tým dátumom si užila viac než dosť. Ako dieťa bola veselá, všade bola, všetko [...]

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

ingpetr

S úsmevom je život krajší. Aký budú mať deň ľudia vo vašej blízkosti, keď im s úsmevom poviete : "Dobré ráno?" Skúste to urobiť a uvidíte ich pozitívnu reakciu. Veľa šťastia prajem.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 65
Celková čítanosť: 127232x
Priemerná čítanosť článkov: 1957x

Autor blogu