Láska je láska. Je to najkrajší cit, ktorého je človek schopný. Každý človek miluje. Dieťa sa narodí a miluje svoju mamičku. Cíti jej tlkot srdca už dávno pred narodením. Vie, kedy je hladná, kedy sa smeje, kedy plače, kedy je pokojná, kedy je rozrušená. Lebo …
Po narodení a zorientovaní sa vo svete šoubiznisu, sa učí mať rado svojho otecka, bračekov, sestričky. Neskôr v škôlke má rado svoje panie učiteľky, kamarátky, kamarátov.
V čase nástupu do školy sa učí mať rado čítanie, písanie, kreslenie, cvičenie. Má nové vzory, do ktorých sa môže zamilovať. Do svojej prvej pani učiteľky, či pána učiteľa. Neskôr na druhom stupni do učiteľov jednotlivých predmetov, aj predmetov samotných, vďaka úžasnej práci pedagógov.
Po skončení základnej školy nastupuje na strednú. Či je to gymnáziu, stredná odborná škola s maturitou či bez nej, má možnosť milovať. Ako je to možné?
Nuž jednoducho. Lebo … Lebo má vôkol seba nové podnety každučký deň. Každý deň, každú hodinu, každý okamih sa ukáže niečo v jeho živote, čo je potrebné a dobré milovať. Takú mačičku či psíka, čo dostane k narodeninám, alebo len tak pre radosť.
Tu sa dostávame k láske ku zvieratkám. Je jedno či je to psík, mačička, morčiatko, zajačik či obrovský plaz. Každý živý tvor má nárok na lásku. Lásku svojho pána. Lásku svojho milovaného.
Je krásne keď je láska opätovaná. Keď nezostane jednostranná. Keď je naplnená. Keď …
Tu sa dostávam k láske k jedlu. K pečeniu, vareniu. K vymýšľaniu nových jedál. Nových chutí. Nových, nepoznaných kombinácií. A to je parketa pre moju fantáziu. Veď ma už trošku poznáte, že vymýšľam kade chodím. Vymýšľam neustále nové veci. Nové kombinácie. Nové výtvory vychádzajú spod mojich rúk. A tešia ľudí okolo mňa.
Moje výtvory sa dajú nosiť, dajú sa voňať, dajú sa jesť. Prečo? Jednoducho preto, lebo šijem, vyšívam, modelujem, maľujem, paličkujem, vyrezávam, pletiem z vlny, papiera i prútikov, pečiem koláčiky vlastnej výroby, vlastných receptov, varím s fantáziou. Varím často a rada. Pre manžela, pre deti, pre kamarátov, pre rodinu.
Tak vidíte, že láska je láska. Je tu s nami celučký deň. Deň za dňom. Týždeň za týždňom. Mesiac za mesiacom. Rok za rokom. Po celý život. Stačí na ňu myslieť, stačí sa jej dotknúť. Stačí …
Dnes vám prinášam recept na koláčik, ktorý som vymyslela, upiekla pre mojich milovaných. Pre manžela, pre synov a pre kamarátku. Ukázala by som vám ho, ale nestihla som odfotiť ani jeden kúsok. Lebo …
Lebo tento škoricovo-mandľovo-karamelový koláčik zmizol za pár hodín. Skôr ako som dostala nápad odfotiť ho. Vyzeral krásne. Lákavo. Priam volal, aby sme ho zjedli. A tak synovia, hoci si povedali, že nebudú jesť toľko koláčikov neodolali a zjedli ho takmer na posedenie. Mne sa ušiel jeden kúsok a manžel až dva.
Tu je recept.
Suroviny: Na cesto:
3 vajcia
1 dl mlieka
1 dl oleja
150 g mletých mandlí
75 g špaldovej múky
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
2 polievkové lyžice škorice
Na plnku:
400 ml mlieka
1 sáčok karamelového pudingového prášku
2 lyžice trstinového cukru
125 g masla
Postup: Cesto: Všetky suroviny dáme do misy, poriadne premiešame varechou alebo lyžicou. Keď sa nám vytvorí jednoliate cesto, vylejeme ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C približne 10 – 12 minút. Keď je cesto upečené, vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť. Vrch potrieme džemov alebo lekvárom. Medzi tým ako korpus chladne si pripravíme plnku. V hrnci zohrejeme mlieko na 30 °C. Polovicu odlejeme do pohára. V pohári rozmiešame pudingový prášok. Do zvyšného mlieka v hrnci dáme trstinový cukor. Keď zovrie, nalejeme doň zvyšné mlieko v pudingovým práškom a uvaríme hustý krém. V druhej miske rozmiešame maslo s trochou cukru. Po vychladnutí pudingového základu spojíme vymiešané maslo s pudingom. Vymiešame ho do hladka. Máme chutný karamelový krém. Ten natrieme na pripravený korpus, na ktorý natrieme džem alebo lekvár. Krém uhladíme nožom do rovnomernej vrstvy. Vrch koláča môžeme posypať strúhanými orieškami, čokoládou alebo Grankom. Dáme stuhnúť do chladničky. Po dvoch hodinách chladenia koláč nakrájame na úhľadné kúsky a môžeme podávať ku kávičke či čajíku. Dobrú chuť.
Celá debata | RSS tejto debaty