Založ si blog

Vianoce sú tuuu : ) : ) : )

Vianoce. Úžasný čas. Čas svetielok, nádeje v nás. Čas, kedy sme krajší, lepší. Jeden k druhému, k sebe samému, k celému svetu.
Aké sú Vianoce? Nuž také, aké si ich spravíme. Ako? Jednoducho a zložito zároveň. Jednoducho tak, že sa nebudeme stresovať kvôli poriadku v byte, či dome. Že sa vyhneme stresu so zháňaním darčekov na poslednú chvíľu. Že si nebudeme robiť zásoby jedla na celý mesiac, hoci Vianoce trvajú tri dni. Že … Nuž a zložito je presný opak riadkov, ktoré som napísala pre chvíľkou. Teda, že budeme robiť poriadok dôkladný v celom byte, či dome, akoby mala prísť čistotná polícia na kontrolu našej domácnosti. Že darčeky pre kompletnú blízku i vzdialenú rodinu kúpime pod dňa pred samotnou sviatočnou štedrou večerou. Že prídeme z návštevy obchodu s plnými taškami jedla a …
Tento rok sú u nás výnimočné Vianoce. Vlastne oni sú výnimočné každý rok. Ale …
Teraz má syn priateľku. Prišla prvýkrát k nám na Vianoce. A … Sú to jej prvé Vianoce. Prvé Vianoce, ktoré oslavuje. Je nadšená ako Alenka v Ríši divov. Prečo ako? Veď ona je Alenka.
Pomohla mi úplne vo všetkom čo som pripravovala počas Štedrého dňa. Išla nám práca od ruky ako po masle. Má presne také šikovné, tenké pršteky, je usilovná, trpezlivá, zábavná. Je moja verná kópia. Vlastne nie, ona je originál. Veď aj ja som originál. Každý z nás je originál, ktorý má svoj život, svoj svet, svoje šťastie.
Vianoce sú tento rok bez zhonu, ostrých slov. Sú úplne ideálne. Takto si predstavujem šťastie. Náš šťastný mikrosvet. A toto šťastie vidno, keď ideme s manželom po ulici. Držíme sa za ručičky, ako v prvých dňoch, keď sme sa spoznali. On vyzerá ako vážny, mladý muž v stredných rokoch. Vlasy skôr šedé ako čierne. Úsmev neukáže na ulici len tak. Ale … Ja naopak. Vyzerám ako dievča. Dlhé, vlnité, tmavé vlasy mi vejú vo vetre, ak fúka. Popri manželovi vyzerám skôr ako jeho dcéra, prípadne oveľa mladšia partnerka. A úsmev? No nevidno ho bežne na ulici. Úsmev na perách. Ale… V očiach ho vidno. Aj v duši. Veď oči sú okná do duše.
Nuž, včera, po štedrej večeri, sme sa šli prejsť. Prejsť po námestí, plnom svetielok. Nikde nebolo živej duše, keď sme sa vydali na prechádzku. Urobila som pár záberov. Svetielok, aj hviezd. Veď včera bolo nádherné jarné počasie, hoci kalendár nám tvrdil niečo iné. Ale …
Keď sme sa vracali z prechádzky, stretli sme pár mladých ľudí, ktorí sa išli zabaviť do jedinej kaviarni, ktorá bola otvorená. Pracuje v nej aj náš syn. Ale nechceli sme ho vyrušovať v práci. Veď cez okná sme videli, že tam je už pomerne veľa ľudí. Okrem týchto pár mladých žienok a mužov sme stretli len dve skupinky starších ľudí, ktorí boli na prechádzke so svojimi vernými, štvornohými miláčikmi. Psíkmi.
Po príchode domov sme spolu so synom a jeho priateľkov pozreli film Pelíšky, zasmiali sa, porozprávali a šli spať.
Takýto neobyčajne obyčajný bol náš Štedrý deň. Je to málo a či veľa? Nuž pre mňa je to veľa. Veď u nás je šťastie. A to má čestné miesto pri našom stole, pri našom krbe. Veď stojí každý deň pri nás.
Prajem vám pekné Vianoce v kruhu rodinky, priateľov, či samých seba. 🙂

Nadšenec na Sahare

21.07.2024

Príjemné, slnečné, letné, skoré ránko vám všetkým prajem. Ako sa cítite v týchto saharských dňoch? Ja sa cítim ako sardinka vo vlastnej šťave sušená na priamom slnku. Lebo … Nemôžem síce hýbať nohami, ale hlavou a rukami áno. A tak hýbem mozgom. Viete to urobiť aj vy? Som presvedčená, že áno. Veď viete vyrobiť úžasné vecičky. Originálne. Preto je [...]

F1 v priamom prenose

29.06.2024

Príjemné, letné, prázdninové ráno vám všetkým prajem. Teda všetkým školopovinným študáčikom a ich rodičom a prarodičom a … Už ste rozmýšľali čo budete dnes robiť? Len tak zľahka sa odreagujete od starostí všedných dní, či pôjdete na maltu a výsledkom vašej niekoľkomesačnej činnosti bude novučičký domček? Kým manžel ešte spí, mám more času pre [...]

Hra farieb

17.06.2024

O hre farieb na skle Nedeľa skoro ráno. Boli sme na výtvarnom workshope v Ružinej.. Ráno, ešte takmer všetci účastníci workshopu spali, sme my dve ranné vtáčatká, už išli do ateliéru, kde boli všetky obrazy, čo sme maľovali na workshope. Niektoré boli namaľované úplne, niektoré len z časti. Okrem spomínaných obrazov stoly boli plné maliarskych potrieb. Celá [...]

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.

Bomburáčik, Horehronie

Neviete kam na výlet? Horehronie ponúka letné hity. Zbojnícka strela, Bomburáčik či rodný dom slávnej slovenskej spisovateľky

27.07.2024 06:00

Kraj bohatý nielen na krásnu prírodu, ale aj rôzne atrakcie, ponúka tiež hviezdne divadlo pod Chramošským viaduktom s romantickým piknikom pod rúškom noci.

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

ingpetr

S úsmevom je život krajší. Aký budú mať deň ľudia vo vašej blízkosti, keď im s úsmevom poviete : "Dobré ráno?" Skúste to urobiť a uvidíte ich pozitívnu reakciu. Veľa šťastia prajem.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 71
Celková čítanosť: 135140x
Priemerná čítanosť článkov: 1903x

Autor blogu