Založ si blog

Valentínsky badiánový zákusok

Sviatok zamilovaných je 14.februára. Jeho tradícia je aj nie je dlhá. Svätý Valentín žil v treťom storočí nášho letopočtu v Ríme. Pôvodne to bol pohanský kňaz, ktorý sa obrátil na kresťanstvo. Tejto viere bol verný až do konca svojho života. Rímski vojaci mali zakázané ženiť sa, aby ich manželské radosti a starosti neodvádzali od ich vojenských povinností. Kňaz Valentín aj pod hrozbou straty života tajne oddával snúbencov. Za túto svoju vieru zaplatil najväčšiu cenu, svojím životom. Preto sviatok zamilovaných pripadol na 14. februára.

Či už slávite tento sviatok alebo nie, môžete si spomenúť na milovanú osôbku a urobiť niečo nezvyčajné. Napríklad upiecť zákusok, ktorý pripomenie lásku medzi vami.

Dnes, kým manžel spal, vymyslela som badiánový zákusok. Hneď som ho aj upiekla. Keď sa manžel zobudil a usmial sa na mňa ako každé ráno, už ho čakal zákusok. Manžel bol prekvapený aj potešený. Najprv sa len pozeral na tento pekný zákusok a až neskôr ho aj ochutnal. Škoda, že ste nemohli vidieť jeho úsmev. Hneď sme mali krajší deň.

Aby ste aj vy mohli prekvapiť svoju milovanú osôbku takouto maškrtou, prezradím vám suroviny a postup na upečenie takéhoto sladkého prekvapenia.

 

Suroviny: Cesto:

  • 4 vajcia
  • 1 dl oleja
  • 1 dl medu
  • 1 dl mlieka
  • 1 lyžička mletého badiánu
  • 1 lyžička sušenej citrónovej kôry
  • 150 g ražnej celozrnnej múky
  • 30 g polohrubej múky
  • 50 g slnečnicových semienok
  • 1 lyžička sódy bicarbony

 

Plnka

  • 4 dl mlieka
  • 1 Zlatý klas
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 50 g masla
  • 1 lyžica medu

 

  • džem na potretie

 

  • mleté orechy

 

Postup:

Celé vajcia, med, mlieko, olej, badián, citrónovú kôru, múku, pomleté slnečnicové semienka a sódu spolu v miske zmiešame. Vytvoríme jednoliate cesto, ktoré rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 15 minút.

Plnku si pripravíme nasledovne: Uvaríme krém z mlieka, cukru a Zlatého klasu. Necháme vychladnúť za občasného miešania. Zmäknuté maslo vymiešame s medom. Do vymiešaného masla postupne primiešame vychladnutý krém zo Zlatého klasu, až kým nám nevznikne hladký krém.

Z vychladnutého cesta vykrojíme dve malé srdiečka na okraji plechu. Z ostatného cesta vykrojíme buď štvorec alebo obdĺžnik. Závisí to od veľkosti vykrojených srdiečok. Cesto opatrne prekrojíme pozdĺžne na dve polovice. Jednu polovicu natrieme džemom, potrieme polovicou plnky. Na plnku opatrne položíme druhú polovicu cesta. Potrieme aj tú džemom a tenkou vrstvou plnky, posypeme mletými orechmi.

Srdiečka pozdĺžne prekrojíme na polovicu. Položíme ich na pripravenú časť cesta do stredu. Prvú polovicu srdiečok môžete  položiť jednoducho vedľa seba, oproti sebe alebo sa môžu dotýkať. Natrieme ich džemom, plnkou a priložíme druhú polovicu. Tú natrieme džemom. Najlepší je jahodový džem, ale dobre poslúži aj ríbezľový, či malinový.

Takto pripraveným koláčikom iste prekvapíte svoju milovanú polovičku.

Láska je láska

05.03.2023

Láska je láska. Je to najkrajší cit, ktorého je človek schopný. Každý človek miluje. Dieťa sa narodí a miluje svoju mamičku. Cíti jej tlkot srdca už dávno pred narodením. Vie, kedy je hladná, kedy sa smeje, kedy plače, kedy je pokojná, kedy je rozrušená. Lebo … Po narodení a zorientovaní sa vo svete šoubiznisu, sa učí mať rado svojho otecka, bračekov, sestričky. [...]

Povesti naše milé

26.02.2023

Včera bol krásne škaredý deň. Prečo krásny? Nuž, lebo som doobeda učila mojich milých študentov päť hodín slovenčinu a poobede som mala stretnutie s priateľmi, pekným slovom a piesňami. Ako je to možné? Lebo … O stretnutí s mojím priateľom spisovateľom Antonom Pižurným som vedela už dlhšie, len som nepostrehla v záplave pracovných povinností, že sa [...]

Piatok trinásteho – šťastie či nešťastie? ??

14.01.2023

Piatok. Deň ako každý iný a predsa iný. Len niekoľko piatkov do roka či pár rôčkov je piatok trinásteho. Prečo je to dôležité? Nuž pre niekoho je to dôvod na paniku, pre iného zas nie. Patrím k tým druhým ľudkom. Moja mamička sa narodila trinásteho. Nebol to síce piatok, ale zábavy s tým dátumom si užila viac než dosť. Ako dieťa bola veselá, všade bola, všetko [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

ingpetr

S úsmevom je život krajší. Aký budú mať deň ľudia vo vašej blízkosti, keď im s úsmevom poviete : "Dobré ráno?" Skúste to urobiť a uvidíte ich pozitívnu reakciu. Veľa šťastia prajem.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 65
Celková čítanosť: 127138x
Priemerná čítanosť článkov: 1956x

Autor blogu