Založ si blog

Je zdravie dôležité?

 

Zdravie je v živote asi tá najdôležitejšia vec. Veď zdravý človek zvládne urobiť všetky veci, ktoré mu prinesú spokojný život. Nielen veci fyzické, ktoré mu zaistia prežitie, ale aj psychické, ktoré obohatia jeho prežitie.

Pri zachovaní rovnováhy výdaja energie a oddychu je možné prežiť dlhý život v relatívnom zdraví. Iste, že akútne fyzické ochorenia sa prihlásia občas počas roka. Napríklad taká nádcha, chrípka, či angína. Pomoc je jednoduchá. Stačí návšteva všeobecného lekára, jeden či viac liekov a o týždeň je človek zase zdravý, plný sily. S chronickými fyzickými ochoreniami je to už ťažšie. Ale pri správnej liečbe a dodržiavaní istých obmedzení, sa dá prežiť kvalitný život.

Okrem fyzických ochorení môže človeka postihnúť aj psychické ochorenie. Ale …

Psychika človeka je krehká sústava, ktorá podlieha vplyvom vonkajším aj vnútorným. V našej spoločnosti je bohužiaľ táto téma stále tabu. O tejto téme sa nehovorí. Len málokto má odvahu zdôveriť sa na verejnosti s týmto problémom. Psychické zdravie je snáď aj dôležitejšie ako to fyzické, ale len málokto tomu verí. Psychika človeka je silná. Čo si človek pomyslí, to sa stane. Skôr či neskôr. Preto je dôležité myslieť na veci pozitívne, nie negatívne. Podvedomie nerozlišuje dve písmenká. Tie písmenká sú N a E. Študent pred si skúškou  vraví, že ju neurobí, lebo nemal dosť času na učenie. Výsledkom je, že skúšku naozaj neurobí a musí ju opakovať, prípadne skončiť so štúdiom. Nezamestnaný si pred prijímacím pohovorom povie, že ho aj tak nevezmú do práce. Výsledkom je, že ho naozaj nevezmú do práce. Pri pozitívnom myslení si študent povie, že skúšku urobí. A naozaj ju urobí. Nezamestnaný si povie, že bude pracovať v tejto práci. Výsledkom je, že ho naozaj prijmú.

Pri prepínaní síl fyzických aj psychických dôjde k nerovnováhe. Výsledkom je ochorenie. Často je psychické. Je zákerné, lebo ho nikto nevidí, okolie nespozoruje, neverí dotyčnému, že ho niečo trápi. Často sám človek, ktorý trpí duševne, nevie za kým ísť, kto by mu mohol pomôcť, netuší, že sa s tým dá pracovať a pri správnej terapii nájde svoju stratenú rovnováhu.

Najčastejšími psychickými ochoreniami sú úzkosti, depresia, panická porucha, sociálna fóbia. Vtedy človek cíti, ako by mu išlo srdce vyskočiť z hrude, stúpne mu tlak a často sa objaví arytmia srdca, môže sa  pridať tŕpnutie končatín, hlava sa krúti bez nejakého dôvodu. Sú to nepríjemné pocity, ktoré človeka trpiaceho duševným ochorením, sú sprievodným javom bežného života. Najhoršie je, keď to nemá komu povedať vo svojom blízkom okolí alebo nevie  to povedať najbližším, rodine, priateľom, lekárovi. Vtedy s tým bojuje sám a veľmi často sa to stupňuje, až je človek úplne vyradený z normálneho života.

Aj ľuďom s psychickými problémami sa dá pomôcť tak, že dokážu viesť plnohodnotný život, hoci s istými obmedzeniami. Je to ale veľmi dlhá cesta k uzdraveniu. Pri prekonávaní takéhoto ochorenia je výborné, keď pacient má podporu u odborníkov, rodiny, priateľov.

Láska je láska

05.03.2023

Láska je láska. Je to najkrajší cit, ktorého je človek schopný. Každý človek miluje. Dieťa sa narodí a miluje svoju mamičku. Cíti jej tlkot srdca už dávno pred narodením. Vie, kedy je hladná, kedy sa smeje, kedy plače, kedy je pokojná, kedy je rozrušená. Lebo … Po narodení a zorientovaní sa vo svete šoubiznisu, sa učí mať rado svojho otecka, bračekov, sestričky. [...]

Povesti naše milé

26.02.2023

Včera bol krásne škaredý deň. Prečo krásny? Nuž, lebo som doobeda učila mojich milých študentov päť hodín slovenčinu a poobede som mala stretnutie s priateľmi, pekným slovom a piesňami. Ako je to možné? Lebo … O stretnutí s mojím priateľom spisovateľom Antonom Pižurným som vedela už dlhšie, len som nepostrehla v záplave pracovných povinností, že sa [...]

Piatok trinásteho – šťastie či nešťastie? ??

14.01.2023

Piatok. Deň ako každý iný a predsa iný. Len niekoľko piatkov do roka či pár rôčkov je piatok trinásteho. Prečo je to dôležité? Nuž pre niekoho je to dôvod na paniku, pre iného zas nie. Patrím k tým druhým ľudkom. Moja mamička sa narodila trinásteho. Nebol to síce piatok, ale zábavy s tým dátumom si užila viac než dosť. Ako dieťa bola veselá, všade bola, všetko [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

ingpetr

S úsmevom je život krajší. Aký budú mať deň ľudia vo vašej blízkosti, keď im s úsmevom poviete : "Dobré ráno?" Skúste to urobiť a uvidíte ich pozitívnu reakciu. Veľa šťastia prajem.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 65
Celková čítanosť: 126981x
Priemerná čítanosť článkov: 1954x

Autor blogu