Založ si blog

Jablkový zákusok s mascarpone

Ovocné koláče sú obľúbené. Radi ich jedia malí aj veľkí maškrtníci. Na jeseň dozrievajú jablká. Prvé odrody môžeme začať konzumovať už v septembri. Až do zberu posledných kúskov zo stromov, máme čerstvé jablká. Pri dobrom uskladnení nám vydržia vo výbornej kvalite až do jari. Sú výbornou zásobárňou vitamínov, vlákniny a iných zdraviu prospešných látok.

Môj manžel je veľký maškrtník. Obľubuje koláče rôzneho druhu. Najviac mu chutia ovocné koláče. Keďže teraz je sezóna, kedy dozrievajú jablká, výber koláčov je jednoduchý. Pečiem rôzne koláčiky, v ktorých hlavnú úlohu majú jablká. Či sú  strúhané, nakrájané na kolieska alebo na malé kúsky.

Teraz som vymyslela jablkový zákusok, ktorý je vhodný nielen na bežný deň, ale aj ako maškrta pre hostí, či k slávnostnému obedu. Na jeho prípravu sa hodia všetky druhy jabĺk. Červené, žlté aj zelené, sladké, sladko-kyslé aj kyslasté, šťavnaté aj sypké. Nevadí ani, keď sú jabĺčka malé. Vtedy treba iba pridať trošku viac kusov jabĺk do cesta aj ovocnej zložky. Ak sú červivé, tak aspoň viete, že sú zdravé a nie plné chemických látok, ktoré síce urobia z jablka nádherný kúsok, ale zdraviu sa oblúkom vyhne. Problém je len, keď sú nahnité. Také jablká nepoužívajte na prípravu koláčov ani iných pochutín. Zhnitú časť síce vyrežete, ale nezdravé, zdravie poškodzujúce látky v jablku už sú a nedostanú sa z neho ani varením, či pečením.

 

Suroviny:

Cesto: 4 jablká

3 vajcia

1 dl medu

1 dl mlieka

0,5 dl oleja

175 g celozrnnej ražnej múky ( môže byť aj obyčajná polohrubá)

1 lyžička sódy bikarbóny

Ovocie: 4 jablká

1 lyžica trstinového cukru

1 lyžička škorice

Plnka: 1 balenie mascarpone

1 smotana na šľahanie

1 lyžica trstinového cukru ( prípadne práškového)

Postup:

Ako prvé si pripravíme dusené jablká. Štyri jablká očistíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na malé kúsky. Do hrnca dáme takto pripravené jablká, trstinový cukor a škoricu. Podlejeme trochou vody a dusíme, kým jablká zmäknú. Necháme ich vychladnúť.

Cesto si pripravíme jednoducho. Do misky dáme jablká, ktoré očistíme, nastrúhame na hrubo, pridáme celé vajíčka, med, mlieko, olej, múku a sódu. Všetky suroviny dobre vymiešame, až vznikne jednoliata hmota. Vymiešané cesto vylejeme na plech, ktorý máme vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre zohriatej na 180ºC približne 20 minút. Po upečené cesto necháme vychladnúť a preklopíme ho na dosku. Stiahneme z neho papier na pečenie. Potrieme džemom, rovnomerne naň poukladáme vychladnuté, dusené jablká.

Plnku pripravíme jednoducho. Smotanu vyšľaháme s lyžicou trstinového cukru, primiešame do nej opatrne mascarpone. Takto pripravenú plnku navrstvíme na jablká. Vrch môžeme posypať orechmi, Grankom, strúhanou čokoládou alebo poliať želatínovou polevou. Nakrájame na kúsky a môžeme podávať.

Láska je láska

05.03.2023

Láska je láska. Je to najkrajší cit, ktorého je človek schopný. Každý človek miluje. Dieťa sa narodí a miluje svoju mamičku. Cíti jej tlkot srdca už dávno pred narodením. Vie, kedy je hladná, kedy sa smeje, kedy plače, kedy je pokojná, kedy je rozrušená. Lebo … Po narodení a zorientovaní sa vo svete šoubiznisu, sa učí mať rado svojho otecka, bračekov, sestričky. [...]

Povesti naše milé

26.02.2023

Včera bol krásne škaredý deň. Prečo krásny? Nuž, lebo som doobeda učila mojich milých študentov päť hodín slovenčinu a poobede som mala stretnutie s priateľmi, pekným slovom a piesňami. Ako je to možné? Lebo … O stretnutí s mojím priateľom spisovateľom Antonom Pižurným som vedela už dlhšie, len som nepostrehla v záplave pracovných povinností, že sa [...]

Piatok trinásteho – šťastie či nešťastie? ??

14.01.2023

Piatok. Deň ako každý iný a predsa iný. Len niekoľko piatkov do roka či pár rôčkov je piatok trinásteho. Prečo je to dôležité? Nuž pre niekoho je to dôvod na paniku, pre iného zas nie. Patrím k tým druhým ľudkom. Moja mamička sa narodila trinásteho. Nebol to síce piatok, ale zábavy s tým dátumom si užila viac než dosť. Ako dieťa bola veselá, všade bola, všetko [...]

Budmerický kaštieľ

Chce ministerka Šimkovičová kúpiť kaštieľ v Budmericiach? Rezort kultúry to popiera

18.04.2024 16:20

Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.

kvety, mráz, ľad, jabloň

Meteorológovia varujú pred snehom a mrazmi, môžu poškodiť úrodu

18.04.2024 16:08

Výstrahu vydali vo štvrtok aj českí experti.

Mŕtvy v banke

O pôžičku v banke "žiadal" mŕtvy. Podpíš to, strýko! vyzývala ho neter

18.04.2024 16:00

Banku v Brazílii navštívil nezvyčajný zákazník. Sedel na invalidnom vozíku, nehovoril, padala mu hlava, ale jeho neter tvrdila, že strýko si chce zobrať pôžičku.

Zuzana Čaputová / Aurel Sabó / Jaroslav Krám / Juraj Štefanka /

Čaputová poslednýkrát ako hlavná veliteľka síl vymenovala generálov. Armáde vyjadrila uznanie a vďaku

18.04.2024 15:34

Prezidentka zdôraznila, že povýšení dôstojníci zosobňujú aj prínos Slovenska a jeho armády v rámci spojenectva v NATO.

ingpetr

S úsmevom je život krajší. Aký budú mať deň ľudia vo vašej blízkosti, keď im s úsmevom poviete : "Dobré ráno?" Skúste to urobiť a uvidíte ich pozitívnu reakciu. Veľa šťastia prajem.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 65
Celková čítanosť: 126935x
Priemerná čítanosť článkov: 1953x

Autor blogu