Založ si blog

Jabĺčková mňamka

Jablká sú výborné ovocie. Rastú v každej záhrade. Pestujeme rôzne druhy: sladké, kyslé, kyslo-sladké, sypké, šťavnaté, červené, žlté, zelené. Približne každý druhý rok máme bohatú úrodu jabĺk. V takom roku nájdete  v každej záhrade záplavu jabĺk. Až človek nevie, čo má robiť s takým množstvom.

Využitie je rôzne. Najlepšie je, keď ich zjeme čerstvé, na raňajky, desiatu či olovrant. Alebo len tak v priebehu dňa. V zime si môžeme pochutnávať aj na sušených jablkách. Okrem priamej spotreby sú vhodné aj na prípravu rôznych koláčov. Piškótových, kysnutých, ťahaných. Jablkové pyré majú radi detičky od útleho veku. Ani dospelí nepovedia nie, keď majú možnosť pochutiť si na tejto dobrôtke.

Máme maličkú záhradku pri chalupe. A v nej rastie jedna jabloň. Rastie tam už desiatky rokov, ale vždy nás poteší svojimi plodmi. Tento rok bola bohatá úroda jabĺk. Takmer tri mesiace si vždy obrali jabĺčka, keď sme prišli cez víkend na chalupu. Manžel má veľmi rád koláčiky. Ja mám rada manžela a preto mu často upečiem všelijaké koláče. Keďže po príchode z chalupy domov sme mali zásobu jabĺk, voľba koláča bola jednoduchá. Aby som nepiekla stále rovnaké koláče, tak si vymýšľam nové recepty. Aj tento sa mi podaril. Upiekla som ho ráno a večer už zostali len dva kúsky. Aj synom  chutil. Na jeho prípravu nepotrebujete veľa surovín a ani času. Za chvíľu je hotový. Najdlhšie trvá pečenie v rúre. Dĺžka pečenia závisí od kvality jabĺk. Keď sú šťavnaté, pevné, tak potrebujú dlhší čas na upečenie. Naopak, ak sú jablká už sypké, stačí im kratší čas pečenia. Najjednoduchšie ako zistíte, že je koláč upečený, je do koláča pichnúť špáradlo, špajdľu alebo malú vidličku. Ak sa cesto nelepí na špáradlo, koláč je hotový a môžete ho vybrať z rúry. Počkáte, kým vychladne, nakrájate ho a môžete podávať ku káve alebo čaju.

 

Suroviny: Cesto:  4 veľké jablká

4 vajcia

1 dl oleja

1 dl mlieka

1 dl medu

100 g celozrnnej múky

100 g polohrubej múky

1 lyžička sódy bikarbóny

1 lyžica škorice

Posýpka:   50 g masla

2 lyžice hrubej múky

1 vanilkový cukor

 

Postup:

Jablká očistíme, vyberieme jadrovník, nakrájame na malé kúsky. Do misy dáme vajcia, olej, mlieko, med, múku sódu a dobre zmiešame, až dostaneme jednoliate cesto. Na plech dáme  papier na pečenie a vylejeme naň cesto. Na cesto rovnomerne poukladáme kocky jabĺk, posypeme škoricou.. Urobíme ju jednoducho. V mištičke rozmiešame maslo, múku a cukor. Pripravené cesto posypeme posýpku. Pečieme 15 – 20 minút vo vyhriatej rúre na 200 ºC. Po vychladnutí nakrájame na kúsky a môžeme podávať. Dobrú chuť.

Láska je láska

05.03.2023

Láska je láska. Je to najkrajší cit, ktorého je človek schopný. Každý človek miluje. Dieťa sa narodí a miluje svoju mamičku. Cíti jej tlkot srdca už dávno pred narodením. Vie, kedy je hladná, kedy sa smeje, kedy plače, kedy je pokojná, kedy je rozrušená. Lebo … Po narodení a zorientovaní sa vo svete šoubiznisu, sa učí mať rado svojho otecka, bračekov, sestričky. [...]

Povesti naše milé

26.02.2023

Včera bol krásne škaredý deň. Prečo krásny? Nuž, lebo som doobeda učila mojich milých študentov päť hodín slovenčinu a poobede som mala stretnutie s priateľmi, pekným slovom a piesňami. Ako je to možné? Lebo … O stretnutí s mojím priateľom spisovateľom Antonom Pižurným som vedela už dlhšie, len som nepostrehla v záplave pracovných povinností, že sa [...]

Piatok trinásteho – šťastie či nešťastie? ??

14.01.2023

Piatok. Deň ako každý iný a predsa iný. Len niekoľko piatkov do roka či pár rôčkov je piatok trinásteho. Prečo je to dôležité? Nuž pre niekoho je to dôvod na paniku, pre iného zas nie. Patrím k tým druhým ľudkom. Moja mamička sa narodila trinásteho. Nebol to síce piatok, ale zábavy s tým dátumom si užila viac než dosť. Ako dieťa bola veselá, všade bola, všetko [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

ingpetr

S úsmevom je život krajší. Aký budú mať deň ľudia vo vašej blízkosti, keď im s úsmevom poviete : "Dobré ráno?" Skúste to urobiť a uvidíte ich pozitívnu reakciu. Veľa šťastia prajem.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 65
Celková čítanosť: 126991x
Priemerná čítanosť článkov: 1954x

Autor blogu