Jablká sú výborné ovocie. Rastú v každej záhrade. Pestujeme rôzne druhy: sladké, kyslé, kyslo-sladké, sypké, šťavnaté, červené, žlté, zelené. Približne každý druhý rok máme bohatú úrodu jabĺk. V takom roku nájdete v každej záhrade záplavu jabĺk. Až človek nevie, čo má robiť s takým množstvom.
Využitie je rôzne. Najlepšie je, keď ich zjeme čerstvé, na raňajky, desiatu či olovrant. Alebo len tak v priebehu dňa. V zime si môžeme pochutnávať aj na sušených jablkách. Okrem priamej spotreby sú vhodné aj na prípravu rôznych koláčov. Piškótových, kysnutých, ťahaných. Jablkové pyré majú radi detičky od útleho veku. Ani dospelí nepovedia nie, keď majú možnosť pochutiť si na tejto dobrôtke.
Máme maličkú záhradku pri chalupe. A v nej rastie jedna jabloň. Rastie tam už desiatky rokov, ale vždy nás poteší svojimi plodmi. Tento rok bola bohatá úroda jabĺk. Takmer tri mesiace si vždy obrali jabĺčka, keď sme prišli cez víkend na chalupu. Manžel má veľmi rád koláčiky. Ja mám rada manžela a preto mu často upečiem všelijaké koláče. Keďže po príchode z chalupy domov sme mali zásobu jabĺk, voľba koláča bola jednoduchá. Aby som nepiekla stále rovnaké koláče, tak si vymýšľam nové recepty. Aj tento sa mi podaril. Upiekla som ho ráno a večer už zostali len dva kúsky. Aj synom chutil. Na jeho prípravu nepotrebujete veľa surovín a ani času. Za chvíľu je hotový. Najdlhšie trvá pečenie v rúre. Dĺžka pečenia závisí od kvality jabĺk. Keď sú šťavnaté, pevné, tak potrebujú dlhší čas na upečenie. Naopak, ak sú jablká už sypké, stačí im kratší čas pečenia. Najjednoduchšie ako zistíte, že je koláč upečený, je do koláča pichnúť špáradlo, špajdľu alebo malú vidličku. Ak sa cesto nelepí na špáradlo, koláč je hotový a môžete ho vybrať z rúry. Počkáte, kým vychladne, nakrájate ho a môžete podávať ku káve alebo čaju.
Suroviny: Cesto: 4 veľké jablká
4 vajcia
1 dl oleja
1 dl mlieka
1 dl medu
100 g celozrnnej múky
100 g polohrubej múky
1 lyžička sódy bikarbóny
1 lyžica škorice
Posýpka: 50 g masla
2 lyžice hrubej múky
1 vanilkový cukor
Postup:
Jablká očistíme, vyberieme jadrovník, nakrájame na malé kúsky. Do misy dáme vajcia, olej, mlieko, med, múku sódu a dobre zmiešame, až dostaneme jednoliate cesto. Na plech dáme papier na pečenie a vylejeme naň cesto. Na cesto rovnomerne poukladáme kocky jabĺk, posypeme škoricou.. Urobíme ju jednoducho. V mištičke rozmiešame maslo, múku a cukor. Pripravené cesto posypeme posýpku. Pečieme 15 – 20 minút vo vyhriatej rúre na 200 ºC. Po vychladnutí nakrájame na kúsky a môžeme podávať. Dobrú chuť.
Celá debata | RSS tejto debaty