Založ si blog

Stretnutie maturantov

V sobotu 15.6. 2024 o 16.00 sme mali pravidelné, pomaturitné stretnutie triedy 4. A spolu s triedou 4.B. Od ukončenia gymnázia sme sa stretli každých päť rokov. Miesto stretnutia študentov a triednych učiteľov bolo vždy pred budovou školy. Nasledovala oficiálna časť, keď sme sa rozdelili na A a B triedu a išli do budovy, do miestnosti, kde sme drali školské lavice. Jeden po druhom sme povedali pár slov o sebe, o našich pracovných, rodinných a iných podmienkach, skúsenostiach a zážitkoch. Po tejto oficiálnej časti sme sa presunuli do reštaurácie v Krupine a tam sme už spolu obidve triedy pri slávnostnej večeri a neskoršom voľnom pokračovaní príjemného posedenia, strávili niekoľko hodín, až nastal čas lúčenia.

Podľa tohto scenára sa uberali všetky naše stretnutia prvých x rokov. Až …
Včerajšie stretnutie bolo niečím novým. Stretli sme sa všetci pred budovou gymnázia. Dohodli sme sa cez FB ako bude pokračovať naše stretnutie, ale …

Spred budovy školy sme zamierili nie do tried, ale rovno do reštaurácie. Tá sa nachádza pár sto metrov od gymnázia. Je to budova, ktorá žiari novotou, čistotou, originalitou. V tomto príjemnom prostredí nás už čakal ochotný personál. Usadili sme sa za stoly. Kto kde chcel, tam si sadol. Bez rozdeľovania na A a B triedu. Myslím, že to bolo super, že sme sa takto nenápadne premiešali. Mali sme príležitosť porozprávať sa o minulosti, prítomnosti aj budúcnosti s ľuďmi, ktorých stretávame len raz za päť rokov, alebo dokonca aj dlhší čas.

Aby nám neušli spomienky na toto milé stretnutie, fotila som priebežne spolužiakov, bývalých triednych učiteľov, priestory, kde sme sa nachádzali. Tak vznikol fotodenník. Nenechám si tieto vzácne zábery len pre seba, ale ukážem ich všetkým spolužiakom. Tým, ktorí mohli prísť na stretnutie aj tým, ktorí boli ďaleko od Krupiny.

Takto sa nám uchová spomienka na skvele strávený čas s milými ľuďmi, s ktorými máme kopec zábavných spomienok z čias študentských.

Okrem fotografického záznamu máme aj obrazový záznam. Konkrétne je to výkres na akvarelové maľovanie, veľkosti 24×32 cm. Sú tu kvietky, ktoré som ráno namaľovala akrylovými farbami, s veľkým nápisom „Maturanti 4.A“ a záznam o spolužiakoch, ktorým sa dalo prísť do Krupiny. Pred piatimi rokmi som tiež namaľovala podobný výkres a všetci sme sa tam podpísali. Tento rok ma napadlo ešte rozšíriť informácie. Veď som predsa historička a takýto výkres má veľkú výpovednú hodnotu pre prítomnosť aj budúcnosť. Takže okrem mena a priezviska sme tam dopísali aj mesto či obec, kde bývame a povolanie, ktoré práve vykonávame.

Keďže sme neplánovane preskočili časť predstavovania našich životných úspechov, nastal tu malý problém. Ale …

Som výmyselník, tak som hneď zachránila situáciu. Vybrala som z tašky všetky výkresy na akvarelové maľovanie, jeden som odlepila a kamarátke po mojej pravici, ktorá chodila do B triedy som ukázala miesto, kde môže napísať svoje meno, priezvisko, bydlisko a povolanie. Tá sa len usmiala a rada tam napísala prvý riadok s týmito údajmi. Potom už bolo jednoduché pre ďalších spolužiakov dopísať svoje info. Kvietky a lístočky a nápis tam domaľujem neskôr. Veď im ho pošlem na spoločný messenger a každý si ho budem môcť pozrieť, preštudovať. Dúfam, že sa takto skôr skontaktujeme a navštívime aj skôr ako o päť rokov.

Týmto spôsobom som spojila ľudkov, veď si mohli prečítať zoznam mien zúčastnených, kde teraz bývajú. Viacerí bývajú v jednom meste či iba blízko seba. Tiež je zaujímavá informácia o práci, ktorej sa teraz venujú. Veď o päť rokov, na ôsmom stretnutí tieto informácie môžu byť celkom iné.

Keďže som akčný človiečik a mám kopec nápadov a mnohé z nich som už aj zrealizovala a dosiahla nečakane dobré výsledky, tak mi v hlave skrsol plán ako jednoducho môžem spojiť ľudí z nášho ročníka. Veď už 12 rokov spájam, radím, povzbudzujem, utešujem ľudí s citlivou dušou z takmer všetkých kontinentov sveta vďaka internetu, konkrétne FB. A v pondelok tohto týždňa som vytvorila skupinu nadšených umelcov. Za päť dní som spojila ľudí z troch kontinentov. Iste sa k nám pridajú aj ďalší, veď je to verejná skupina.

Hra farieb

17.06.2024

O hre farieb na skle Nedeľa skoro ráno. Boli sme na výtvarnom workshope v Ružinej.. Ráno, ešte takmer všetci účastníci workshopu spali, sme my dve ranné vtáčatká, už išli do ateliéru, kde boli všetky obrazy, čo sme maľovali na workshope. Niektoré boli namaľované úplne, niektoré len z časti. Okrem spomínaných obrazov stoly boli plné maliarskych potrieb. Celá [...]

Čo je šťastný život?

13.06.2024

Tento rok je pre nás Slovákov dosť zvláštny a náročný. Ale … Už tridsaťpäť rokov máme po Nežnej revolúcii. Síce ešte pár mesiacov zostáva, kým príde ten dátum, ten deň kedy sme vyšli na námestia miest a štrngali kľúčmi a tak sa snažili poraziť nefunkčný režim, ktorý u nás vládol desaťročia. Deň, kedy si naplno budeme uvedomovať historický okamih, [...]

Nadšení umelci

11.06.2024

Príjemný, takmer letný deň vám prajem milí čitatelia. Posledné dni sú veľmi pekné. Nielen, že príroda nám robí radosť, ale aj ľudia sú k sebe milší. Ako je to možné? Jednoducho. Veď máme jar v plnom prúde. Kvietky nás lákajú svojimi farbami, tvarmi a vôňou na prechádzku po parku, záhrade, či voľnej prírode. Vtáčiky spievajú svoje árie z plného hrdla. [...]

Výstražný štrajk RTVS

Podpíše? Nepodpíše? Pellegrini o zrušení RTVS rozhodne po návrate z Bruselu

26.06.2024 08:55, aktualizované: 09:10

Prezident rozhodne o podpise zákona o Slovenskej televízii a rozhlase počas budúceho týždňa.

Walmart / Streľba /

Útok neďaleko Las Vegas si vyžiadal päť obetí, útočník sa zastrelil

26.06.2024 08:36

Polícia útok označila za izolovaný incident a jeho motív nekonkretizovala.

Horská záchranná služba, Tatry

Turista neprežil pád z vrcholu Ostrého Roháča v Západných Tatrách

26.06.2024 07:43

Pád turistu z červeného turistického chodníka nahlásili horským záchranárom poľskí svedkovia.

Checkmate

„Bezpečnostné dôvody“. Moskovský aerosalón ani tento rok nebude, píše Kommersant

26.06.2024 07:07

Naposledy v roku 2021 si Vladimir Putin na MAKS-e prezrel pripravovanú novú ruskú stíhačku Checkmate (Šachmat).

ingpetr

S úsmevom je život krajší. Aký budú mať deň ľudia vo vašej blízkosti, keď im s úsmevom poviete : "Dobré ráno?" Skúste to urobiť a uvidíte ich pozitívnu reakciu. Veľa šťastia prajem.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 132526x
Priemerná čítanosť článkov: 1921x

Autor blogu