Založ si blog

Depka a či depresia? Čo to vlastne je? ??

Dnes často počujeme ľudí hovoriť, že majú depku. Cítia sa vyčerpaní, bez energie, ale len chvíľu. Keď sa dobre vyspia, je po depke. Ale …
Je veľký rozdiel medzi „depkou“ a „depresiou“. Neveríte?
Nuž, je to fakt. Hovorovo depka je len vyčerpanosť, krátkodobý smútok. Môže vás tento stav zastihnúť po vykonaní náročnej práce, alebo len tak. Stačí oddych hodinu, dve, pol dňa. Oddýchnete si, načerpáte nové sily a je všetko v poriadku. Po depke nie je ani stopy.
Čo je teda depresia? Je to v podstate tiež depka, len je oveľa vážnejšia. Takýto smútok, často nevysvetliteľný, trvá dlho. Dva, tri, či viac týždňov.
A človek, ktorý sa dostal do depresie, často ani netuší prečo je smutný. Prečo sa nevie zrazu tešiť z vecí, ktoré mu predtým prinášali radosť, ktoré ho bavili, zaujímali. Človek s depresiou stratí zrazu záujem o každodenné, bežné činnosti. Nevie sa na nič tešiť. Nič robiť. Stráca záujem o okolie, hygienu, spánok, jedlo. Dostáva sa na dno svojej existencie.
Vtedy je potrebná pomoc. Pomoc od rodiny, priateľov, odborníkov.
Pomoc odborníkov? Akých? Najprv je dobré obrátiť sa na psychológa. Ten sa s človekom, ktorý sa takto nanič cíti, porozpráva. Hľadá príčiny týchto prázdnych pocitov, pocitov menejcennosti. Navrhne mu jednotlivé kroky, pomocou ktorých sa môže z depresie dostať.
Depresia môže byť ľahká, stredná a ťažká.
Pri ľahkej depresii často pomôže rozhovor či niekoľko rozhovorov počas viacerých sedení s psychológom.
Stredná depresia sa dá zvládnuť ťažšie. Dobrý psychológ vie rozpoznať, či človek trpí ľahkou, či už strednou depresiou. Ak ľahká depresia prerastie do strednej, psychológ takémuto človeku navrhne pomoc psychiatra.
Psychiater? Psychiatria? Čože?
Takto sa často pýtajú ľudia trpiaci depresiou. Veď nie som blázon. Čo na to povedia moji príbuzní, známi? Veď k psychiatrovi chodia len blázni. Ľudia, ktorí to nemajú v hlave v poriadku. Či???
V našej spoločnosti panuje, bohužiaľ, ešte stále mýtus o práci psychiatrov. Prečo? To síce neviem, len tuším. Ale môžem sa aj mýliť. Je to na škodu. Škodu ľudí, ktorí trpia depresiou.
Prečo? Jednoducho preto, lebo stredná a ťažká depresia sa nedá len tak ľahko zvládnuť pomocou rodiny, priateľov, stravy, úpravou denného režimu. A tak ľudia trpiaci takouto depresiou trpia. Zbytočne dlho trpia. Nedostáva sa im pomoc a oni si, bohužiaľ, nevedia pomôcť sami. Veď …
Veď depresia je choroba. Vážna, neviditeľná, ktorá má ale dosah na kvalitu života človeka trpiaceho depresiou.
Keď nás bolí zub, ideme k zubárovi. Keď nás bolí hrdlo, ideme k nášmu všeobecnému lekárovi. Keď si zlomíme nohu, ideme k chirurgovi.
Čo urobí človek, ktorého bolí duša? Trpí. Trpí krátko, dlhšie, v najhoršom prípade dlho. Len malá časť takto trpiacich ľudí nájde odvahu ísť so svojou bolesťou k psychiatrovi. Je to veľká škoda. Dobrý psychiater dokáže pomôcť človeku trpiaceho depresiou za krátky, dlhší či dlhý čas. Ale výsledok psychiatrovej práce stojí za to. Stojí za zlepšenie kvality života daného človeka. Veď je to úžasné, keď človek s depresiou, ktorému sa zmení celý mikrosvet pri návšteve depresie, nájde svoju stratenú radosť zo života. Keď dokáže znovu normálne fungovať. Keď prináša radosť nielen sebe aj svojim blízkym do života. Nuž?
Prečo sa teda boja ľudia ísť k psychiatrovi? Lebo …
Lebo sa boja odsúdenia od svojho blízkeho či vzdialenejšieho okolia. Častá je reakcia rodiny, priateľov aj známych, že sa od takého pacienta odvrátia. Zavrhnú ho ako keby mal lepru či inú nákazlivú chorobu. Ale …
Je ťažké zmieriť sa so svojou chorobou. Lebo depresia je choroba. Vážna choroba. Bohužiaľ, v našej spoločnosti ešte stále panuje názor, že psychiatrický pacient je menejcenný človek. Že od takéhoto pacienta sa môžu nakaziť aj druhí ľudia. Ale opak je pravdou.
Depresia je bolesť duše. Tú nevidno. Tá bolí a zožiera človeka za živa. Berie mu chuť žiť. Mnohí v okolí takto trpiaceho človeka ani netušia, že niečo s ním nie je v poriadku. Že potrebuje pomoc. Že volá, priam kričí o pomoc, ale nikto ho nepočuje, nikto nevidí jeho myšlienky, jeho pocity.
Takýto človiečik sa vtedy cíti sám, opustený, na dne, nevidí východisko z tejto situácie, topí sa v pocitoch menejcennosti. Potrebuje pomoc. Potrebuje záchrannú vestu, ktorá ho bezpečne dopraví na breh istoty, podpory, uznania. Ale …
Nuž o depresii sa dá písať celá kniha. Ja som len trošku zhrnula pojmy a dojmy, ktoré sú spojené s depresiou. Pomohol vám článok či nie? Rada by som vedela váš názor na túto tému. Lebo depresia je zákerná a môže sa nenápadne priplichtiť ku každému človeku. Nenápadne, často odzadu, podlomí kolená aj tým najsilnejším ľudkom. A potom sa z nich stanú bezduché osôbky, ktoré hľadajú pomoc všade vôkol seba.
Pomáham ľuďom s psychickými problémami už viac ako deväť rokov a zdôverili sa mi so svojím trápením. Je neuveriteľné, koľko toho človek dokáže uniesť v živote. Koľko prekážok musia denno-denne prekonávať. Často sú izolovaní doma, bez peňazí, bez základných životných potrieb, bez strechy nad hlavou.
Dobrou správou je, že proti depresii sa dá bojovať. A často aj tento nerovný a zdĺhavý boj vyhrať. Neveríte?

Láska je láska

05.03.2023

Láska je láska. Je to najkrajší cit, ktorého je človek schopný. Každý človek miluje. Dieťa sa narodí a miluje svoju mamičku. Cíti jej tlkot srdca už dávno pred narodením. Vie, kedy je hladná, kedy sa smeje, kedy plače, kedy je pokojná, kedy je rozrušená. Lebo … Po narodení a zorientovaní sa vo svete šoubiznisu, sa učí mať rado svojho otecka, bračekov, sestričky. [...]

Povesti naše milé

26.02.2023

Včera bol krásne škaredý deň. Prečo krásny? Nuž, lebo som doobeda učila mojich milých študentov päť hodín slovenčinu a poobede som mala stretnutie s priateľmi, pekným slovom a piesňami. Ako je to možné? Lebo … O stretnutí s mojím priateľom spisovateľom Antonom Pižurným som vedela už dlhšie, len som nepostrehla v záplave pracovných povinností, že sa [...]

Piatok trinásteho – šťastie či nešťastie? ??

14.01.2023

Piatok. Deň ako každý iný a predsa iný. Len niekoľko piatkov do roka či pár rôčkov je piatok trinásteho. Prečo je to dôležité? Nuž pre niekoho je to dôvod na paniku, pre iného zas nie. Patrím k tým druhým ľudkom. Moja mamička sa narodila trinásteho. Nebol to síce piatok, ale zábavy s tým dátumom si užila viac než dosť. Ako dieťa bola veselá, všade bola, všetko [...]

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

ingpetr

S úsmevom je život krajší. Aký budú mať deň ľudia vo vašej blízkosti, keď im s úsmevom poviete : "Dobré ráno?" Skúste to urobiť a uvidíte ich pozitívnu reakciu. Veľa šťastia prajem.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 65
Celková čítanosť: 126982x
Priemerná čítanosť článkov: 1954x

Autor blogu