Založ si blog

Jabĺčka s vanilkovou perinkou

Máj je snáď najkrajší mesiac v roku. Prečo?  Stačí sa pozrieť okolo seba. V záhradách, parkoch, lesoch i na lúkach uvidíme množstvo kvitnúcich kvetov, stromov i kríkov. Príroda sa prebudila po zimnom odpočinku.

A zima bola  tohto roku dlhá. Spočiatku sa zdalo, že bude len mierna. Prvé mesiace nepriali lyžiarom ani iným zimným športovcom. Ale potom si zima povedala, že predsa len má byť sneh, ľad a mráz. A tak urobila radosť mnohým ľuďom snehovou pokrývkou a mínusovými teplotami. Len zabudla, že koncom marca sa končí  čas jej vlády. Takže nepustila jar dlho k slovu. Tá  len nesmelo čakala, kým sa zima prestane predvádzať. Jarné kvietky iba pomaličky a nesmelo vykúkali zo zeme. Neraz sa stalo, že ich rozkvitnuté v  noci prikryla snehová perina.

Prišiel máj a kríky aj stromy konečne mohli ukázať svoju krásu. Obsypané žltými, bielymi, ružovými či červenkastými kvetmi, nám zlepšili náladu. Veď čo je lepšie ako prejsť sa prírodou, ktorá je odetá do rôznofarebných šiat? Počúvať spev vtákov, obdivovať voľnosť motýľov?

My ľudia radi chodíme do prírody načerpať sily, zlepšiť si náladu. Najlepšie je, keď si urobíme prechádzku každý deň. Veď príroda sa mení zo dňa na deň. Môžeme vidieť ako rastú nové púčiky, kvety, listy. Vtáčiky si vyspevujú a tešia sa z každého dňa. Predbiehajú sa kto krajšie zaspieva.

Po takej prechádzke prírodou prídeme domov a môžeme si dať niečo malé, dobré, sladké, šťavnaté. Napríklad ľahký jablkový koláč s vanilkovou perinou. Na jeho prípravu potrebujeme len niekoľko surovín, trochu času a chuti do práce.

 

Suroviny: 4 vajcia

1 dl medu

1 dl oleja

70 g ovsených vločiek

120 g celozrnnej ražnej múky

1 lyžička sódy bikarbóny

5 stredne veľkých jabĺk

5 celých klinčekov

5 dl mlieka

1 Zlatý klas

1 sáčok vanilkového cukru

 

Postup:

Najprv si pripravíme dusené jablká. Očistíme ich od šupky, vyberieme jadrovník, prekrojíme na osem mesiačikov. Každý mesiačik  prekrojíme ešte na tri časti. Udusíme v hrnci s lyžicou kryštálového cukru, klinčekmi a 1 dl vody. Necháme vychladnúť.

Cesto pripravíme jednoducho. Vajcia, med, olej, 1 dl mlieka, ovsené vločky, múku a sódu zmiešame v miske a vytvoríme jednoliate cesto. Hotové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C 15 až 17 minút.

Upečené, horúce cesto potrieme jahodovým, malinovým alebo ríbezľovým džemom. Na džemom potreté, vychladnuté cesto rovnomerne rozdelíme vychladnuté, udusené jablká. Zo 4 dl mlieka, vanilkového cukru a Zlatého klasu uvaríme krém. Ešte horúci ho rovnomerne vylejeme na koláč. Posypeme Grankom alebo mletými orechmi. Koláč nakrájame na rovnomerné kúsky. Dobrú chuť.

 

 

 

 

Láska je láska

05.03.2023

Láska je láska. Je to najkrajší cit, ktorého je človek schopný. Každý človek miluje. Dieťa sa narodí a miluje svoju mamičku. Cíti jej tlkot srdca už dávno pred narodením. Vie, kedy je hladná, kedy sa smeje, kedy plače, kedy je pokojná, kedy je rozrušená. Lebo … Po narodení a zorientovaní sa vo svete šoubiznisu, sa učí mať rado svojho otecka, bračekov, sestričky. [...]

Povesti naše milé

26.02.2023

Včera bol krásne škaredý deň. Prečo krásny? Nuž, lebo som doobeda učila mojich milých študentov päť hodín slovenčinu a poobede som mala stretnutie s priateľmi, pekným slovom a piesňami. Ako je to možné? Lebo … O stretnutí s mojím priateľom spisovateľom Antonom Pižurným som vedela už dlhšie, len som nepostrehla v záplave pracovných povinností, že sa [...]

Piatok trinásteho – šťastie či nešťastie? ??

14.01.2023

Piatok. Deň ako každý iný a predsa iný. Len niekoľko piatkov do roka či pár rôčkov je piatok trinásteho. Prečo je to dôležité? Nuž pre niekoho je to dôvod na paniku, pre iného zas nie. Patrím k tým druhým ľudkom. Moja mamička sa narodila trinásteho. Nebol to síce piatok, ale zábavy s tým dátumom si užila viac než dosť. Ako dieťa bola veselá, všade bola, všetko [...]

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07, aktualizované: 12:33

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

ingpetr

S úsmevom je život krajší. Aký budú mať deň ľudia vo vašej blízkosti, keď im s úsmevom poviete : "Dobré ráno?" Skúste to urobiť a uvidíte ich pozitívnu reakciu. Veľa šťastia prajem.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 65
Celková čítanosť: 127188x
Priemerná čítanosť článkov: 1957x

Autor blogu