Založ si blog

Orechová mňamka

 

Orechy. Niekto ich má veľmi rád a jedol by ich každučký deň, inému vôbec nechutia a sú aj ľudia, ktorí orechy vôbec nemôžu jesť, lebo sú na ne alergickí. K tej prvej skupine patrím aj ja. Druhá skupina ľudí nevie o čo prichádza. No a tretiu skupinu ľudí ľutujem, že si nemôžu dopriať túto lahôdku. Ale mám jednu dobrú správu pre ľudí alergických na orechy. Môžu ich nahradiť slnečnicovými semienkami. Keď ich opražíte na sucho na panvici, dostanú orieškovú chuť. Na toto som prišla v čase, keď bol nedostatok orechov a ja som chcela upiecť niečo orechové.

 

Dnes vám ponúkam recept na jednoduchý orechový koláčik. Jeho výhodou je, že ho môžete mať ako samotný koláčik s džemom a čokoládou, či orechovou posýpkou, ale aj ako základ na orechový zákusok. V druhom prípade upečiete orechový základ a naň navrstvíte plnku. Môže byť z mascarpone, či len taký z pudingového základu s maslom. Je dosť možné, že ešte vymyslíte iné využitie tohto chutného orechového koláčika.

 

Potom stačí len pozvať priateľov na nedeľné popoludnie, či kávičku alebo čajík a k tomu im podáte tento koláčik. Uvidíte ich reakcie na vaše cukrárske umenie. Som zvedavá na vašu a ich reakciu.

 

Tu sú suroviny a postup na tento jednoduchý, ale chutný koláčik.

 

Suroviny: 3 vajcia

1 dl oleja

1 dl medu

100 g mletých orechov

100 g  celozrnnej múky

1 čl sódy bicarbony

 

Postup: Celé vajcia, olej, med, orechy, celozrnnú múku a sódu zmiešame v miske, až vznikne hladká hmota. Tú vylejeme na plech , ktorý vystelieme papierom na pečenie. Uhladíme cesto, aby bolo rovnomerne na plechu. Pečieme pri teplote 180 ºC približne 15 minút. Keď je koláč upečený a vychladnutý, preklopíme ho na dosku. Papier opatrne stiahneme. Natrieme džemom a posypeme mletými orechmi, Grankom alebo polejeme čokoládou. Dobrú chuť.

Jablkovo-škoricové mňam

30.05.2020

Jabĺčka sú veľmi dobré a vďačné ovocie. Rastú u nás vo veľkom počte a druhov. Na tento koláčik je jedno aký druh jabĺk použijete. Musia byť len zdravé, nemajú mať žiadne nahnité miesta. Ak máte doma 4 jablká a ešte pár surovín, tak si ho viete urobiť za chvíľočku. A vaši blízki vás budú nosiť na rukách, takú dobrôtku im pripravíte. Okrem [...]

Orechové piškótiky

23.05.2020

Dobrý deň. Máte chuť na niečo dobré, zdravé a chutné? Mám pre vás riešenie. Orechy sú veľmi zdravé a dobré v každej podobe. Na našom území rastú vlašské orechy. A tie nám dodajú zdravé tuky, aj omega 3 mastné kyseliny, ktoré podporujú činnosť mozgu a srdca. Okrem tukov obsahujú aj vitamíny a minerály. Najmä viaceré vitamíny skupiny B, ďalej C a K, [...]

Čo sa stalo cestou domov?

09.05.2020

Revištské Podzámčie je malá, nenápadná dedinka, ktorá sa krčí v údolí rieky Hron. Nad ňou sa vypína starodávny hrad. Dnes je to len pár múrov, ktoré prežili stáročia slávy a pádu. Dnes znova vstáva z popola ako dávny Fénix vďaka dobrým ľuďom, ktorí sa už roky snažia o jej záchranu. Revištský hrad vznikol začiatkom 13. storočia, možno aj skôr. Ale [...]

migranti, more

Francúzsko a Británia posilňujú spoluprácu v boji proti pašerákom migrantov

12.07.2020 21:02

Dohoda má zaistiť zlepšenie vzájomnej výmeny spravodajských informácií o fungovaní pašeráckych sietí.

pocasie-13-7-2020

Medard stále šarapatí, budú dažde pokračovať?

12.07.2020 18:00

Týždeň bolo počasie premenlivé, aj horúčavy, aj daždivé obdobie. Bude to pokračovať alebo sa situácia upokojí? Aké budú teploty?

Boris Kollár

Kollár veľmi nechcel vládnuť so stranou Za ľudí, štvorkoalíciu si však želá

12.07.2020 16:34

Kollár si želá zotrvanie súčasnej štvorkoalície OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí.

Ivan Korčok

Korčok: Je smutné, že Fico politikárči s úplne všetkým, čo sa mu hodí

12.07.2020 15:43

Ministra zahraničia v sobotu Fico vyzval, aby zvážil svoje zotrvanie vo funkcii.

ingpetr

S úsmevom je život krajší. Aký budú mať deň ľudia vo vašej blízkosti, keď im s úsmevom poviete : "Dobré ráno?" Skúste to urobiť a uvidíte ich pozitívnu reakciu. Veľa šťastia prajem.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 37095x
Priemerná čítanosť článkov: 1374x

Autor blogu