Založ si blog

Orechová mňamka

 

Orechy. Niekto ich má veľmi rád a jedol by ich každučký deň, inému vôbec nechutia a sú aj ľudia, ktorí orechy vôbec nemôžu jesť, lebo sú na ne alergickí. K tej prvej skupine patrím aj ja. Druhá skupina ľudí nevie o čo prichádza. No a tretiu skupinu ľudí ľutujem, že si nemôžu dopriať túto lahôdku. Ale mám jednu dobrú správu pre ľudí alergických na orechy. Môžu ich nahradiť slnečnicovými semienkami. Keď ich opražíte na sucho na panvici, dostanú orieškovú chuť. Na toto som prišla v čase, keď bol nedostatok orechov a ja som chcela upiecť niečo orechové.

 

Dnes vám ponúkam recept na jednoduchý orechový koláčik. Jeho výhodou je, že ho môžete mať ako samotný koláčik s džemom a čokoládou, či orechovou posýpkou, ale aj ako základ na orechový zákusok. V druhom prípade upečiete orechový základ a naň navrstvíte plnku. Môže byť z mascarpone, či len taký z pudingového základu s maslom. Je dosť možné, že ešte vymyslíte iné využitie tohto chutného orechového koláčika.

 

Potom stačí len pozvať priateľov na nedeľné popoludnie, či kávičku alebo čajík a k tomu im podáte tento koláčik. Uvidíte ich reakcie na vaše cukrárske umenie. Som zvedavá na vašu a ich reakciu.

 

Tu sú suroviny a postup na tento jednoduchý, ale chutný koláčik.

 

Suroviny: 3 vajcia

1 dl oleja

1 dl medu

100 g mletých orechov

100 g  celozrnnej múky

1 čl sódy bicarbony

 

Postup: Celé vajcia, olej, med, orechy, celozrnnú múku a sódu zmiešame v miske, až vznikne hladká hmota. Tú vylejeme na plech , ktorý vystelieme papierom na pečenie. Uhladíme cesto, aby bolo rovnomerne na plechu. Pečieme pri teplote 180 ºC približne 15 minút. Keď je koláč upečený a vychladnutý, preklopíme ho na dosku. Papier opatrne stiahneme. Natrieme džemom a posypeme mletými orechmi, Grankom alebo polejeme čokoládou. Dobrú chuť.

Láska je láska

05.03.2023

Láska je láska. Je to najkrajší cit, ktorého je človek schopný. Každý človek miluje. Dieťa sa narodí a miluje svoju mamičku. Cíti jej tlkot srdca už dávno pred narodením. Vie, kedy je hladná, kedy sa smeje, kedy plače, kedy je pokojná, kedy je rozrušená. Lebo … Po narodení a zorientovaní sa vo svete šoubiznisu, sa učí mať rado svojho otecka, bračekov, sestričky. [...]

Povesti naše milé

26.02.2023

Včera bol krásne škaredý deň. Prečo krásny? Nuž, lebo som doobeda učila mojich milých študentov päť hodín slovenčinu a poobede som mala stretnutie s priateľmi, pekným slovom a piesňami. Ako je to možné? Lebo … O stretnutí s mojím priateľom spisovateľom Antonom Pižurným som vedela už dlhšie, len som nepostrehla v záplave pracovných povinností, že sa [...]

Piatok trinásteho – šťastie či nešťastie? ??

14.01.2023

Piatok. Deň ako každý iný a predsa iný. Len niekoľko piatkov do roka či pár rôčkov je piatok trinásteho. Prečo je to dôležité? Nuž pre niekoho je to dôvod na paniku, pre iného zas nie. Patrím k tým druhým ľudkom. Moja mamička sa narodila trinásteho. Nebol to síce piatok, ale zábavy s tým dátumom si užila viac než dosť. Ako dieťa bola veselá, všade bola, všetko [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

ingpetr

S úsmevom je život krajší. Aký budú mať deň ľudia vo vašej blízkosti, keď im s úsmevom poviete : "Dobré ráno?" Skúste to urobiť a uvidíte ich pozitívnu reakciu. Veľa šťastia prajem.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 65
Celková čítanosť: 127001x
Priemerná čítanosť článkov: 1954x

Autor blogu