Založ si blog

Jablkovo-škoricové mňam

 

Jabĺčka sú veľmi dobré a vďačné ovocie. Rastú u nás vo veľkom počte a druhov. Na tento koláčik je jedno aký druh jabĺk použijete. Musia byť len zdravé, nemajú mať žiadne nahnité miesta. Ak máte doma 4 jablká a ešte pár surovín, tak si ho viete urobiť za chvíľočku. A vaši blízki vás budú nosiť na rukách, takú dobrôtku im pripravíte.

 

Okrem toho, že si pochutia na koláčiku, získajú aj veľa vitamínov, minerálov, nenasýtené tuky, celulózu, pektín, kvercetín, rad antioxidantov a fruktózu.. Z vitamínov sú to vitamín A, B1 (tiamín), B2(riboflavín), B6, C, E, K, kyselina listová, kyselina pantoténová a niacín. Z minerálov sú to draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, sodík, vápnik, zinok a železo.

 

Pre zdravie sú jabĺčka dôležité, lebo udržujú imunitný systém v kondícii, aby zneškodnil útočiace baktérie a vírusy. Dezinfikuje ústnu dutinu, masíruje ďasná, čiastočne čistí zuby. Pomáhajú pri reume, pečeňových a žlčníkových ochoreniach,  má schopnosť regulácie hladiny krvného cukru v krvi, čo ocenia najmä diabetici. Pektín znižuje hladinu cholesterolu, chráni pred Alzheimerovou a Parkinsonou chorobou. Vidíte, že jablká sú veľmi dobré na konzumáciu nielen pre svoju chuť, ale aj priaznivé účinky na naše zdravie.

 

Pre tieto účinky jem jablká strúhané na jemno s mrkvou či červenou repou a orechmi, slnečnicovými semienkami alebo jedlými gaštanmi najmä na raňajky dosť často. Okrem toho že sú zdravé, sú aj chutné. Netreba sa báť jesť jabĺčka každý deň.

 

Tu sú suroviny na koláčik a postup jeho prípravy.

 

Suroviny: 3 vajcia

4 jablká

1 dl oleja

1 dl medu

200 g celozrnnej múky

1 pl škorice

1 čl sódy bicarbony

 

Postup: Do misky očistíme jablká  a  nahrubo nastrúhame. Pridáme celé vajcia, olej, med, múku, škoricu a sódu. Všetko dobre premiešame. Hmotu vylejeme a rovnomerne rozotrieme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 ºC približne 15-20 minút. Aby sme sa presvedčili, že je koláč upečený, pichneme do jeho stredu špáradlo. Ak sa naň nič nelepí, je koláč upečený. Vychladnutý koláč preklopíme na dosku a papier opatrne stiahneme. Natrieme džemom a posypeme Grankom alebo strúhanými orechmi. Dobrú chuť.

Láska je láska

05.03.2023

Láska je láska. Je to najkrajší cit, ktorého je človek schopný. Každý človek miluje. Dieťa sa narodí a miluje svoju mamičku. Cíti jej tlkot srdca už dávno pred narodením. Vie, kedy je hladná, kedy sa smeje, kedy plače, kedy je pokojná, kedy je rozrušená. Lebo … Po narodení a zorientovaní sa vo svete šoubiznisu, sa učí mať rado svojho otecka, bračekov, sestričky. [...]

Povesti naše milé

26.02.2023

Včera bol krásne škaredý deň. Prečo krásny? Nuž, lebo som doobeda učila mojich milých študentov päť hodín slovenčinu a poobede som mala stretnutie s priateľmi, pekným slovom a piesňami. Ako je to možné? Lebo … O stretnutí s mojím priateľom spisovateľom Antonom Pižurným som vedela už dlhšie, len som nepostrehla v záplave pracovných povinností, že sa [...]

Piatok trinásteho – šťastie či nešťastie? ??

14.01.2023

Piatok. Deň ako každý iný a predsa iný. Len niekoľko piatkov do roka či pár rôčkov je piatok trinásteho. Prečo je to dôležité? Nuž pre niekoho je to dôvod na paniku, pre iného zas nie. Patrím k tým druhým ľudkom. Moja mamička sa narodila trinásteho. Nebol to síce piatok, ale zábavy s tým dátumom si užila viac než dosť. Ako dieťa bola veselá, všade bola, všetko [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 08:34

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

ingpetr

S úsmevom je život krajší. Aký budú mať deň ľudia vo vašej blízkosti, keď im s úsmevom poviete : "Dobré ráno?" Skúste to urobiť a uvidíte ich pozitívnu reakciu. Veľa šťastia prajem.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 65
Celková čítanosť: 126980x
Priemerná čítanosť článkov: 1954x

Autor blogu