Založ si blog

Orechové piškótiky

Dobrý deň. Máte chuť na niečo dobré, zdravé a chutné? Mám pre vás riešenie.

Orechy sú veľmi zdravé a dobré v každej podobe. Na našom území rastú vlašské orechy. A tie nám dodajú zdravé tuky, aj omega 3 mastné kyseliny, ktoré podporujú činnosť mozgu a srdca. Okrem tukov obsahujú aj vitamíny a minerály. Najmä viaceré vitamíny skupiny B, ďalej C a K, draslík, mangán, železo, fosfor aj horčík. Vlašské orechy podporujú činnosť mozgu, zlepšujú pamäť i koncentráciu. Pomáhajú upraviť hladinu cholesterolu aj krvného tlaku. Cievy napomáha udržiavať pružné. Znižuje riziko rozvoja infarktu a iných vážnych ochorení srdca. Pomáhajú aj pri znižovaní hladiny cukru v krvi. Takže vidíte, že jedenie vlašských orechov vám pomôže pri zlepšení vášho zdravia.

 

Ponúkam vám recept na jednoduché orechové piškótiky. Iste budú chutiť malým aj veľkým maškrtníkom. Aspoň u nás dlho nevydržali na tácke. Upiekla som ich ráno a poobede z nich už nezostal ani jeden kúsok. Môžete si ich upiecť a jesť len tak, alebo ich zlepiť džemom, prípadne lekvárom a vtedy ich ozvláštnite chuťou jahôd, či iného ovocia. To záleží, aký džem použijete. Z týchto piškótikov môžete robiť aj nepečené lahôdky. Napríklad s mascarpone.

 

Tu sú suroviny a postup.

Suroviny: 2 vajcia

1 dl oleja

150 g mletých orechov

100 g celozrnnej múky

0,75 dl medu

1 čl sódy bicarbony

 

Postup: Všetky suroviny dáme do misy a zmiešame na hladkú masu.  Na plech, na ktorý dáme papier na pečenie, robíme pomocou dvoch lyžíc malé, úhľadné kôpky. Dáme ich piecť do vyhriatej rúry na 5-7 minút pri teplote 180ºC. Po upečení a vychladnutí ich môžeme zliepať džemom. Chutné sú aj bez toho džemu ako samostatné piškótiky. Dobrú chuť.

Nadšenec na Sahare

21.07.2024

Príjemné, slnečné, letné, skoré ránko vám všetkým prajem. Ako sa cítite v týchto saharských dňoch? Ja sa cítim ako sardinka vo vlastnej šťave sušená na priamom slnku. Lebo … Nemôžem síce hýbať nohami, ale hlavou a rukami áno. A tak hýbem mozgom. Viete to urobiť aj vy? Som presvedčená, že áno. Veď viete vyrobiť úžasné vecičky. Originálne. Preto je [...]

F1 v priamom prenose

29.06.2024

Príjemné, letné, prázdninové ráno vám všetkým prajem. Teda všetkým školopovinným študáčikom a ich rodičom a prarodičom a … Už ste rozmýšľali čo budete dnes robiť? Len tak zľahka sa odreagujete od starostí všedných dní, či pôjdete na maltu a výsledkom vašej niekoľkomesačnej činnosti bude novučičký domček? Kým manžel ešte spí, mám more času pre [...]

Hra farieb

17.06.2024

O hre farieb na skle Nedeľa skoro ráno. Boli sme na výtvarnom workshope v Ružinej.. Ráno, ešte takmer všetci účastníci workshopu spali, sme my dve ranné vtáčatká, už išli do ateliéru, kde boli všetky obrazy, čo sme maľovali na workshope. Niektoré boli namaľované úplne, niektoré len z časti. Okrem spomínaných obrazov stoly boli plné maliarskych potrieb. Celá [...]

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

ingpetr

S úsmevom je život krajší. Aký budú mať deň ľudia vo vašej blízkosti, keď im s úsmevom poviete : "Dobré ráno?" Skúste to urobiť a uvidíte ich pozitívnu reakciu. Veľa šťastia prajem.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 71
Celková čítanosť: 135170x
Priemerná čítanosť článkov: 1904x

Autor blogu