Založ si blog

O neposednom liste

Na okraji tmavého lesa rástol starý dvestoročný dub. Bol taký veľký, že jeho peň nevládali objať traja statní chlapi. Na jar, keď mu narástli listy po dlhom zimnom spánku, boli krásne svieže, bledučko-zelené. Ako plynul čas, postupne stmavli. To už bolo leto a všetko okolo kvitlo.

Všetky listy si pokojne voľkali na svojom mieste na konároch toho starého duba a tešili sa z každého prežitého dňa. Len jeden list bol veľmi zvedavý. Rád sa hompáľal na konári, keď si vetrík len tak poletoval, listy hladkal, šepkal im do uška, že sú také pekné. A raz sa ten neposedný list tak zakýval, až sa mu podarilo odtrhnúť z bezpečného miesta na dube, z ktorého rástol.

Začal sa zvŕtať vo vývrtke smerom nadol na zem, kde rástla mäkká tráva. Už-už sa začal stonkou dotýkať trávy, keď si ho všimol vietor. Zľahka fúkol a milý list sa dostal znovu vysoko nad zem. Listu sa to páčilo a zvolal:

„Fúkaj vetrík,  fúkaj. Silnejšie, silnejšie. Chcem byť stále vyššie a vyššie. Chcem vidieť trávu, stromy, zvieratká z veľkej výšky. Chcem sa dotknúť Slnka.“

Vietor sa potešil, že jeho silu chce niekto využiť. A tak fúkal a fúkal a … Až sa zvedavý list dostal nad stromy, zvieratká a dosiahol nebo. Bol taký opitý radosťou z výšky a pohľadu na svet, že si nevšimol, že je mu stále teplejšie. Ba ani, že sa pomaličky začína meniť jeho kabátik tmavozelenej farby.

Najprv mu len začal žltnúť. Čím bol bližšie k Slnku, tým viac ožltol, až začal červenieť. To si už všimol aj dubový list, že asi niečo nie je v poriadku. Keď ho začalo páliť celé telíčko, vedel, že je zle. Ale zvedavosť bola väčšia ako opatrnosť. Stále prosil vietor, aby ho len zaniesol bližšie k Slnku. A tak milý vetrík fúkal z plných pľúc, aby vyplnil želanie zvedavca. Ten stúpal stále vyššie a vyššie, až … . Zrazu z neho bol hnedý list, aké nájdeme neskoro na jeseň. Tu sa už vietor zľakol, čo vykonal. Veď on len chcel potešiť malý, zvedavý, dubový list. Ani jeden z nich netušil, že táto zvedavosť je príliš veľká a nie vždy sa vypláca. A tak vietor nechal list voľne sa hojdať a zľahka klesať k zemi. Tu pristal na mäkučkej tráve. Len bol celý hnedý, aké bývajú listy na jeseň, hoci bola iba polovica leta.

A tak sa list, čo sa mohol ešte pozerať na svet z výšky svojho konára niekoľko mesiacov, stal zoschnutým, vetchým starčekom, ktorý už vie, čo je to život a aj čo príde po ňom. Určite sa z neho stane niečo, čo pomôže rásť trávičke. Takže jeho život nebol zbytočný. Len prílišná zvedavosť mu skrátila pobyt na Zemi v podobe dubového listu.

Láska je láska

05.03.2023

Láska je láska. Je to najkrajší cit, ktorého je človek schopný. Každý človek miluje. Dieťa sa narodí a miluje svoju mamičku. Cíti jej tlkot srdca už dávno pred narodením. Vie, kedy je hladná, kedy sa smeje, kedy plače, kedy je pokojná, kedy je rozrušená. Lebo … Po narodení a zorientovaní sa vo svete šoubiznisu, sa učí mať rado svojho otecka, bračekov, sestričky. [...]

Povesti naše milé

26.02.2023

Včera bol krásne škaredý deň. Prečo krásny? Nuž, lebo som doobeda učila mojich milých študentov päť hodín slovenčinu a poobede som mala stretnutie s priateľmi, pekným slovom a piesňami. Ako je to možné? Lebo … O stretnutí s mojím priateľom spisovateľom Antonom Pižurným som vedela už dlhšie, len som nepostrehla v záplave pracovných povinností, že sa [...]

Piatok trinásteho – šťastie či nešťastie? ??

14.01.2023

Piatok. Deň ako každý iný a predsa iný. Len niekoľko piatkov do roka či pár rôčkov je piatok trinásteho. Prečo je to dôležité? Nuž pre niekoho je to dôvod na paniku, pre iného zas nie. Patrím k tým druhým ľudkom. Moja mamička sa narodila trinásteho. Nebol to síce piatok, ale zábavy s tým dátumom si užila viac než dosť. Ako dieťa bola veselá, všade bola, všetko [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

ingpetr

S úsmevom je život krajší. Aký budú mať deň ľudia vo vašej blízkosti, keď im s úsmevom poviete : "Dobré ráno?" Skúste to urobiť a uvidíte ich pozitívnu reakciu. Veľa šťastia prajem.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 65
Celková čítanosť: 127279x
Priemerná čítanosť článkov: 1958x

Autor blogu