Založ si blog

Koláčiky (nielen celozrnné)

Krásne ránko či deň prajem. Mám nápad. Začnite ho niečím dobručkým, sladučkým, pri čom si nemusíte strážiť líniu.

Navrhujem začať koláčikom. Viem, že je to nezdravé podľa odporúčania odborníkov, ale keď môj žalúdok si práve povedal, že chce a chce práve niečo sladké. Ale … Prečo nie???

Veď taký celozrnný koláčik toho veľa nepokazí. Človek sa vie nasýtiť nielen ústami ale aj očami. (Očami zje toho oveľa viac ako ústami. Viem to z vlastnej skúsenosti. Neviem ako je to u vás. Ale mňa o tom presviedča môj žalúdok denno-denne.)

A čo tak si dať na začiatok malý kúsok hviezdičky???

Veď jeden kúsok nemôže uškodiť. Je z medu. A med je predsa najlepšie sladidlo. Vedia to včielky, mackovia, malé i veľké detičky, dokonca aj dospelí.

Nuž, dosť bolo slov. Prejdem k činu.

Na takúto hviezdičku potrebujeme:

Suroviny: 2 celé vajíčka, 1 dl oleja (najlepší je rastlinný), primerane ovsených vločiek, mletých orieškov (na druhu nezáleží – robila som ich z arašidov, vlašských i lieskových – a stále chutí skvelo), 2-3 lyžice medu, hrsť sušeného ovocia (hrozienka, mandle, datle a podobne, nakrájané na menšie kúsky), primerane voňavé korenie (škorica, badián, anýz, klinčeky – kto aké má rád, môžte dať jeden druh korenia ale aj ich kombináciu aká sa vám páči, resp. aká vám vonia), 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbony (namiesto prášku do pečiva – môže byť aj ten).

Postup: Do väčšej misy si rozbijeme celé vajíčka (pozor, aby sme tam nedali aj škrupinku – tá je dobrá pre sliepočky, tak prečo ich objedať?). Pridáme ostatné suroviny, zmiešame vareškou, (cesto musí byť ani riedke ani husté, má byť ak akurát). Vylejeme na plech (stačí, keď naň dáme pred vyliatím papier na pečenie). Pečieme vo vopred vyhriatej rúre (teplota by mala byť aspoň 200 stupňov Celzia) asi 7-9 minút. Dĺžka pečenia závisí od typu rúry, teploty a najmä, či uprednostňujete mäkučké koláčiky alebo krehučké. Po upečení a vychladnutí nakrájate na štvorčeky, trojuholníčky, kosoštvorce či né tvary a môžete začať ochutnávať.

PS: Ochutnáte jeden, potom druhý, tretí, … A zrazu je celá hviezdička fuč…. Nemusíte mať obavy o štíhlu líniu, budete sýti až do desiatej hodiny, keď si kľudne môžete dať niečo malé, napríklad oriešky, či sušené ovocie, alebo čerstvé, šťavnaté , napríklad jabĺčko. Ani sa nenazdáte a obedík sa bude hlásiť o slovo.

PS2: Chcela som vám ukázať ako vyzerá taká hviezdička, ktorú som vymyslela včera, ale tá technika je proti mne. Aspoň zatiaľ vyhráva 1:0 nado mnou. Ale ja sa nevzdám, naučím sa ako pridať aj obrázok, aby ste mohli ochutnať tento koláčik aj očami. Čoskoro sa naučím zmenšiť moje fotografie, aby som ich mohla pridať k článočku.

Dobrú chuť vám prajem. :

 

 

 

Láska je láska

05.03.2023

Láska je láska. Je to najkrajší cit, ktorého je človek schopný. Každý človek miluje. Dieťa sa narodí a miluje svoju mamičku. Cíti jej tlkot srdca už dávno pred narodením. Vie, kedy je hladná, kedy sa smeje, kedy plače, kedy je pokojná, kedy je rozrušená. Lebo … Po narodení a zorientovaní sa vo svete šoubiznisu, sa učí mať rado svojho otecka, bračekov, sestričky. [...]

Povesti naše milé

26.02.2023

Včera bol krásne škaredý deň. Prečo krásny? Nuž, lebo som doobeda učila mojich milých študentov päť hodín slovenčinu a poobede som mala stretnutie s priateľmi, pekným slovom a piesňami. Ako je to možné? Lebo … O stretnutí s mojím priateľom spisovateľom Antonom Pižurným som vedela už dlhšie, len som nepostrehla v záplave pracovných povinností, že sa [...]

Piatok trinásteho – šťastie či nešťastie? ??

14.01.2023

Piatok. Deň ako každý iný a predsa iný. Len niekoľko piatkov do roka či pár rôčkov je piatok trinásteho. Prečo je to dôležité? Nuž pre niekoho je to dôvod na paniku, pre iného zas nie. Patrím k tým druhým ľudkom. Moja mamička sa narodila trinásteho. Nebol to síce piatok, ale zábavy s tým dátumom si užila viac než dosť. Ako dieťa bola veselá, všade bola, všetko [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

ingpetr

S úsmevom je život krajší. Aký budú mať deň ľudia vo vašej blízkosti, keď im s úsmevom poviete : "Dobré ráno?" Skúste to urobiť a uvidíte ich pozitívnu reakciu. Veľa šťastia prajem.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 65
Celková čítanosť: 127239x
Priemerná čítanosť článkov: 1958x

Autor blogu