Doma mám maškrtníkov, ktorí by najradšej každý deň jedli niečo malé, sladké. Keďže som milujúca manželka a mamička, tak im ich sny rada plním. Ale … Musí to byť nielen niečo malé a sladké ale aj niečo zdravé. A tak vymýšľam koláčiky, ktoré pečiem zo zdravých surovín. Nie síce každý deň, ako by si to oni priali, ale dva-trikrát do týždňa majú niečo na zahryznutie.
Včera som upiekla jablkovo-mrkvový koláčik. Syn bol doma a tak bol prvým ochutnávačom. Najprv vyhlásil, že on nemôže jesť koláčiky, aby nebol tučný. No ako ochutnal prvý, tak zjedol hneď aj druhý a tretí a … Potom si povedal, že nateraz stačí.
Manžel prišiel domov až podvečer a prvá cesta bola po umytí rúk do kuchyne. Keď zbadal koláčiky na stole, hneď ochutnal. A ochutnával dlho do noci. Takže ráno som našla už len posledné dva kúsky. A to som z týchto koláčikov chcela poslať aj druhému synovi s priateľkou. Majú smolu. Ešte šťastie, že som upiekla nielen tento jablkovo-mrkvový koláčik, ale aj celozrnné piškótiky. Ale o tom vám napíšem nabudúce.
Tu je recept na šťavnatý jablkovo-mrkvový koláč.
Suroviny : 4 vajcia
1 dl oleja
0,75 dl medu
100 g ovsených vločiek
100 g celozrnnej múky
3 jablká
2 veľké mrkvy ( alebo 4 malé)
1 čl sódy bicarbony
1pl škorice
Postup: Mrkvu a jablká očistíme. Do misky nastrúhame mrkvu a jablká na rezance na najhrubšej časti strúhadla. Pridáme celé vajcia a ostatné suroviny. Poriadne premiešame. Hotové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne uhladíme. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180ºC približne 20 minút. Či je koláč upečený nám povie náš nos, keď začnú voňať jablká a najlepší spôsob je pichnúť do upečeného koláča špáradlo alebo malú vidličku. Keď sa naň nič neprilepí, koláč je hotový. Vychladnutý koláč preklopíme na dosku. Natrieme džemom a posypeme Grankom, prípadne mletými orechmi. Dobrú chuť.
Aký veľký plech ste použili? Vopred ďakujem. ...
Už aj to idem vyskúšať ...
Celá debata | RSS tejto debaty