Založ si blog

Úzkosť a panika

Kde bolo, tam bolo, žila jedna mladá dáma. Bolo to len také malé nič. Tenká, malá osôbka. Skoro ju nebolo nevidno od zeme. Ale … Veď dobrého nebýva veľa. Aspoň toto ju utešovalo, keď ju prehliadali. Keď jej nevenovali pozornosť. Keď niečo povedala, nikto ju nepočúval. A tak sa utiahla. Utiahla do seba a vytvorila si svoj mikrosvet.

Tam bola kráľovnou. Tam ju každý rád počúval. Každý chcel od nej radu. A ona s radosťou poradila. Rada rozprávala. Až …

Až raz mala tej samoty dosť. Zrazu si uvedomila, že sa nič nezmenilo za týždeň. Za mesiac. Za rok. Za päť rokov.

Kde sa vzalo, tam sa vzalo, zrazu mala pocit, že sa nevie nadýchnuť. Že jej pľúca sa scvrkli. Že sú príliš malé na to, aby mohla normálne dýchať. Že sa udusí. Aj jej srdiečko sa zrazu zbláznilo. Búchalo tak silno, že ho bolo počuť. A rýchlo. Takú rýchlosť si ani nevedela predstaviť, že srdce dokáže dosiahnuť. A čo tlak? No aj ten stúpol do nebeských výšin.

A prečo sa takto zle cítila? Bol na to dôvod? Dôvod na to bol aj nie. Len tak sa zrazu zmenila. Ale prečo? Nuž, asi preto, že sa cítila tak osamelo celé tie roky. Zrazu na ňu doľahla panika a úzkosť. Preto to búchajúce, poskakujúce srdiečko, pocit na udusenie, vysoký krvný tlak.

Lenže toto nevedela. Vlastne ani netušila. A tak zašla za svojím obvodným lekárom.

Ten jej zmeral tlak. Naozaj bol vysoký. Dostala lieky na zníženie tlaku. Teda betablokátory. Tie zabrali. Lekár jej povedal, že ich musí brať do konca života. Nuž … Bude ich brať, len nech sa cíti lepšie.

Obvodný lekár ju poslal k pľúcnemu lekárovi. Ten jej zmeral množstvo vydychovaného vzduchu, teda urobil spirometriu. Tá ukázala, že má priemerný objem pľúc. Nič chorobné tam nenašiel. A tak ju poslal k ďalšiemu odborníkovi.

K akému? Obvodný lekár vypísal výmenný lístok a ona šla k odborníkovi. K psychiatrovi. Pýtala sa prečo? Obvodný lekár jej vysvetlil, že všetky doterajšie vyšetrenia neukázali žiadnu odchýlku od zdravého človeka. Teda, že všetky vyšetrenia sú negatívne.

Ale keď má stále pocit na odpadnutie, nevie sa zrazu normálne nadýchnuť, srdce jej ide z hrude vyskočiť, príčina môže byť v psychike. Vysvetlil jej, že psychika robí s človekom divy.

Pýtala sa sama seba: „Som vari blázon? Musím ísť k psychiatrovi? Veď tam chodia len ľudia chorí na hlavu. A čo povedia ostatní? Otec, mama, brat, kamaráti, známi?“

Nuž, tieto otázky sa jej vyrojili v hlave. A tak s malou dušičkou zobrala výmenný lístok od obvodného lekára a vykročila z ambulancie do čakárne.

Cestou domov sa jej v hlave miešali pocity zúfalstva a nádeje. Nevedela sa zmieriť s tým, že musí ísť k psychiatrovi.

Bála sa odsúdenia od svojho okolia. Nepochopenia. Ale …

Keď niekoho bolí zub, ide k zubárovi. Keď si niekto zlomí ruku, ide k chirurgovi. Keď niekoho bolí hrdlo, ide k všeobecnému lekárovi. A čo urobí človek, ktorého bolí duša? No predsa k psychiatrovi. Lenže toto ešte veľa ľudí nechápe. Mnohí ešte nepochopili, že aj psychiater je len lekár, ktorý vie liečiť dušu.

Dá sa vyliečiť duša? Dá. Je to síce beh na dlhé trate, ale dá sa zvíťaziť v tohto nerovnom boji.

Pri liečení duše vie pomôcť aj psychológ. Keď títo dvaja odborníci liečia poranenú dušu, je veľmi pravdepodobné, že skôr, či neskôr, úbohá dušička nájde svoju stratenú rovnováhu. Svoj pokoj.

Týmto článkom som chcela len povedať a ukázať, že aj duša sa dá liečiť. Veď je to neoddeliteľná súčasť nášho života. Tak sa netreba báť, vyhľadať pomoc u psychiatra či psychológa. Hoci naša spoločnosť sa na ľudí, ktorí navštevujú týchto odborníkov, pozerá cez prsty. Lenže …

Každého niekedy môže začať bolieť duša. Dúfam len, že potom nájde v sebe silu vyhľadať odbornú pomoc.

Láska je láska

05.03.2023

Láska je láska. Je to najkrajší cit, ktorého je človek schopný. Každý človek miluje. Dieťa sa narodí a miluje svoju mamičku. Cíti jej tlkot srdca už dávno pred narodením. Vie, kedy je hladná, kedy sa smeje, kedy plače, kedy je pokojná, kedy je rozrušená. Lebo … Po narodení a zorientovaní sa vo svete šoubiznisu, sa učí mať rado svojho otecka, bračekov, sestričky. [...]

Povesti naše milé

26.02.2023

Včera bol krásne škaredý deň. Prečo krásny? Nuž, lebo som doobeda učila mojich milých študentov päť hodín slovenčinu a poobede som mala stretnutie s priateľmi, pekným slovom a piesňami. Ako je to možné? Lebo … O stretnutí s mojím priateľom spisovateľom Antonom Pižurným som vedela už dlhšie, len som nepostrehla v záplave pracovných povinností, že sa [...]

Piatok trinásteho – šťastie či nešťastie? ??

14.01.2023

Piatok. Deň ako každý iný a predsa iný. Len niekoľko piatkov do roka či pár rôčkov je piatok trinásteho. Prečo je to dôležité? Nuž pre niekoho je to dôvod na paniku, pre iného zas nie. Patrím k tým druhým ľudkom. Moja mamička sa narodila trinásteho. Nebol to síce piatok, ale zábavy s tým dátumom si užila viac než dosť. Ako dieťa bola veselá, všade bola, všetko [...]

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

ingpetr

S úsmevom je život krajší. Aký budú mať deň ľudia vo vašej blízkosti, keď im s úsmevom poviete : "Dobré ráno?" Skúste to urobiť a uvidíte ich pozitívnu reakciu. Veľa šťastia prajem.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 65
Celková čítanosť: 126828x
Priemerná čítanosť článkov: 1951x

Autor blogu