Založ si blog

Jablkovo-mrkvové potešenie

Doma mám maškrtníkov, ktorí by najradšej každý deň jedli niečo malé, sladké. Keďže som milujúca manželka a mamička, tak im ich sny rada plním. Ale … Musí to byť nielen niečo malé a sladké ale aj niečo zdravé. A tak vymýšľam koláčiky, ktoré pečiem zo zdravých surovín. Nie síce každý deň, ako by si to oni priali, ale dva-trikrát do týždňa majú niečo na zahryznutie.

 

Včera som upiekla jablkovo-mrkvový koláčik. Syn bol doma a tak bol prvým ochutnávačom. Najprv vyhlásil, že on nemôže jesť koláčiky, aby nebol tučný. No ako ochutnal prvý, tak zjedol hneď aj druhý a tretí a … Potom si povedal, že nateraz stačí.

 

Manžel prišiel domov až podvečer a prvá cesta bola po umytí rúk do kuchyne. Keď zbadal koláčiky na stole, hneď ochutnal. A ochutnával dlho do noci. Takže ráno som našla už len posledné dva kúsky. A to som z týchto koláčikov chcela poslať aj druhému synovi s priateľkou. Majú smolu. Ešte šťastie, že som upiekla nielen tento jablkovo-mrkvový koláčik, ale aj celozrnné piškótiky. Ale o tom vám napíšem nabudúce.

 

Tu je recept na šťavnatý jablkovo-mrkvový koláč.

 

Suroviny : 4 vajcia

1 dl oleja

0,75 dl medu

100 g ovsených vločiek

100 g celozrnnej múky

3 jablká

2 veľké mrkvy ( alebo 4 malé)

1 čl sódy bicarbony

1pl škorice

 

Postup: Mrkvu a jablká očistíme. Do misky nastrúhame mrkvu a jablká na rezance na najhrubšej časti strúhadla. Pridáme celé vajcia a ostatné suroviny. Poriadne premiešame. Hotové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne uhladíme. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180ºC približne 20 minút. Či je koláč upečený nám povie náš nos, keď začnú voňať jablká a najlepší spôsob je pichnúť do upečeného koláča špáradlo alebo malú vidličku. Keď sa naň nič neprilepí, koláč je hotový. Vychladnutý koláč preklopíme na dosku. Natrieme džemom a posypeme Grankom, prípadne mletými orechmi. Dobrú chuť.

 

Láska je láska

05.03.2023

Láska je láska. Je to najkrajší cit, ktorého je človek schopný. Každý človek miluje. Dieťa sa narodí a miluje svoju mamičku. Cíti jej tlkot srdca už dávno pred narodením. Vie, kedy je hladná, kedy sa smeje, kedy plače, kedy je pokojná, kedy je rozrušená. Lebo … Po narodení a zorientovaní sa vo svete šoubiznisu, sa učí mať rado svojho otecka, bračekov, sestričky. [...]

Povesti naše milé

26.02.2023

Včera bol krásne škaredý deň. Prečo krásny? Nuž, lebo som doobeda učila mojich milých študentov päť hodín slovenčinu a poobede som mala stretnutie s priateľmi, pekným slovom a piesňami. Ako je to možné? Lebo … O stretnutí s mojím priateľom spisovateľom Antonom Pižurným som vedela už dlhšie, len som nepostrehla v záplave pracovných povinností, že sa [...]

Piatok trinásteho – šťastie či nešťastie? ??

14.01.2023

Piatok. Deň ako každý iný a predsa iný. Len niekoľko piatkov do roka či pár rôčkov je piatok trinásteho. Prečo je to dôležité? Nuž pre niekoho je to dôvod na paniku, pre iného zas nie. Patrím k tým druhým ľudkom. Moja mamička sa narodila trinásteho. Nebol to síce piatok, ale zábavy s tým dátumom si užila viac než dosť. Ako dieťa bola veselá, všade bola, všetko [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

ingpetr

S úsmevom je život krajší. Aký budú mať deň ľudia vo vašej blízkosti, keď im s úsmevom poviete : "Dobré ráno?" Skúste to urobiť a uvidíte ich pozitívnu reakciu. Veľa šťastia prajem.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 65
Celková čítanosť: 126552x
Priemerná čítanosť článkov: 1947x

Autor blogu