Založ si blog

Ranná rosa

Príbeh prvý. Je čerstvé skoré ráno. Rosa tancuje pod nôžkami víl, škriatkov a iných milých i nemilých stvorení. Tie sa starajú o ľudkov, ktorí ešte spia spánkom spravodlivých po dlllhej noci. To preto, lebo hradní páni prišli na pár dní, či týždňov, na jeden zo svojich župných hradov.

 

Práve sa začal čas, keď sú rána vlhké od rannej rosy. Dni sú naproti tomu horúce, slniečko si svieti a nepýta sa, či to ľuďom, zvieratkám i rastlinkám robí dobre alebo nie. Pár dní predtým ako prišlo panstvo na župný hrad oddýchnuť si po dlhom čase strávenom na cestách po svojom majetku, ktoré zaberá veľké územie povodia Hrona (tak sa dnes nazýva táto rieka, ktorá tečie zo severu Slovenska na juh), viac dní a nocí pršalo.

 

Nuž, po takejto noci, keď páni a dámy, unavení z cesty kočom po hrboľatých, neupravených cestách, veselo hodovali, jedli pätnásť chodov a pili víno mnohých výrobcov vína a medoviny. Smiali sa, spievali, počúvali hudbu, ktorou ich zabávali hudobníci rôznych nástrojov.

 

Píše sa rok 1205. Pri moci je Ondrej II. Je to panovník z arpádovskej dynastie, majiteľ Pustého hradu. Tento majestátny hradný komplex s dvomi samostatnými hradmi, Horným i Dolným Pustým hradom, pozostáva i z cisterny na vodu, ktorá je hlboká až 10 metrov,  vstupnej veže i hradného opevnenia.

 

Mládenec, nevysoký, skôr nižší, s vlasmi farby ohňa, dlhými po plecia, sa nehlučne pohybuje po nádvorí Dolného hradu. Má meno rovnaké ako panovník. Krstili ho menom Ondrej, mamička ho volá Ondrík a ostatní kamaráti jednoducho Ondro. Nuž tento mladý muž má srdce, ktoré horí láskou. Láskou ku svojej milej. Volá sa Anička. Prišla s pánmi z ďalšieho župného hradu, kde sa páni zabávali, pracovali, kontrolovali svoje panstvo. Táto milá Anička je krásavica. Vysoká tak akurát, štíhla, pekná tvárička lemovaná vlasmi medovej farby, krásne zvlnené. Sprevádza svoju pani na cestách. Stará sa o jej pohodlie, kráti jej dlhú chvíľu, keď jej manžel pracuje.

 

Je len pár chvíľ, ktoré si títo mladí zaľúbenci môžu ukradnúť dnes iba pre seba. Ondrej pracuje pre majstra tesára. Už niekoľko rokov je u neho v učení. Prešiel si viacerými úlohami. Je majstrov najlepší a najusilovnejší tovariš. Ešte dva roky a po vyrobení majstrovského kusa, sa sám stane majstrom. Bude môcť vyrábať veci z dreva. Dať na ne svoju značku. Mať tovarišov. Bude z neho niekto. Bude z neho pán majster.

 

Nuž tento Ondrej sa ponáhľa zavčas rána ku svojej milej, ktorá ho už čaká na dohovorenom mieste. Pri cisterne na vodu. Ako ho tak chvíľu čakala, uvidela hubu, ktorá si len tak ledabolo narástla pri cisterne. Bola to vlastne ešte len taká malá hubka, nejedlá. Len slimáčikovi chutila. Trošku si z nej odhryzkal, ale akosi mu nechutila. Tak len prešiel po jej klobúčiku, zošuchol sa z neho na mäkkú trávičku, čo si rástla pri cisterne. A nenáhlivo sa posúval vpred. Smerom k slniečku, ktoré sa už začínalo ukazovať ponad vrcholce stromov.

Bolo vlhko po dňoch plných dažďa. Po chvíli sa ukázalo slniečko, ktoré sa usmievalo na ľudí, zvieratká i rastlinky. Všetci mali zrazu krásne dni, plné šťastia a radosti zo života.

 

Keď sa zaľúbenci stretnú, vrelo sa pobozkajú, objímu. Objatie nemá konca. Snáď minútu, dve, päť len stáli vo vrúcnom objatí, plnom lásky. Tieto chvíle im dodávajú silu prekonať útrapy všedných dní. Vždy, keď im bolo smutno, keď boli na míle vzdialení od seba, pomysleli na tieto čarovné chvíle a hneď bol ich svet krajší. Čakali. Čakali rok, dva, tri, …

Po siedmych rokoch bude z Ondreja majster a Anička sa stane jeho jedinou osôbkou, s ktorou budú mať detičky. Veeeľa detí. Veď kto má deti, má radosť zo života. A oni vedeli, že sú si súdení. Že pôjdu spolu cestičkou života. Že ich nikto a nič nerozdelí.

 

Bolo to tak? Iste. Alebo aj nie. Nuž, či sa mýlim alebo nie, iste nám to povie raz história. Veď svet sa stále mení. Mení k lepšiemu. Hoci … Občas nad zdravým sedliackym rozumom zvíťazí mamon. A ten vie narobiť veľa neprávosti. Ale …

 

Takže takto sa končí náš prvý príbeh z tajomnej histórie. Čo prinesie príbeh druhý?

Láska je láska

05.03.2023

Láska je láska. Je to najkrajší cit, ktorého je človek schopný. Každý človek miluje. Dieťa sa narodí a miluje svoju mamičku. Cíti jej tlkot srdca už dávno pred narodením. Vie, kedy je hladná, kedy sa smeje, kedy plače, kedy je pokojná, kedy je rozrušená. Lebo … Po narodení a zorientovaní sa vo svete šoubiznisu, sa učí mať rado svojho otecka, bračekov, sestričky. [...]

Povesti naše milé

26.02.2023

Včera bol krásne škaredý deň. Prečo krásny? Nuž, lebo som doobeda učila mojich milých študentov päť hodín slovenčinu a poobede som mala stretnutie s priateľmi, pekným slovom a piesňami. Ako je to možné? Lebo … O stretnutí s mojím priateľom spisovateľom Antonom Pižurným som vedela už dlhšie, len som nepostrehla v záplave pracovných povinností, že sa [...]

Piatok trinásteho – šťastie či nešťastie? ??

14.01.2023

Piatok. Deň ako každý iný a predsa iný. Len niekoľko piatkov do roka či pár rôčkov je piatok trinásteho. Prečo je to dôležité? Nuž pre niekoho je to dôvod na paniku, pre iného zas nie. Patrím k tým druhým ľudkom. Moja mamička sa narodila trinásteho. Nebol to síce piatok, ale zábavy s tým dátumom si užila viac než dosť. Ako dieťa bola veselá, všade bola, všetko [...]

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

ingpetr

S úsmevom je život krajší. Aký budú mať deň ľudia vo vašej blízkosti, keď im s úsmevom poviete : "Dobré ráno?" Skúste to urobiť a uvidíte ich pozitívnu reakciu. Veľa šťastia prajem.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 65
Celková čítanosť: 127209x
Priemerná čítanosť článkov: 1957x

Autor blogu