Sviatok zamilovaných je 14.februára. Jeho tradícia je aj nie je dlhá. Svätý Valentín žil v treťom storočí nášho letopočtu v Ríme. Pôvodne to bol pohanský kňaz, ktorý sa obrátil na kresťanstvo. Tejto viere bol verný až do konca svojho života. Rímski vojaci mali zakázané ženiť sa, aby ich manželské radosti a starosti neodvádzali od ich vojenských povinností. Kňaz Valentín aj pod hrozbou straty života tajne oddával snúbencov. Za túto svoju vieru zaplatil najväčšiu cenu, svojím životom. Preto sviatok zamilovaných pripadol na 14. februára.
Či už slávite tento sviatok alebo nie, môžete si spomenúť na milovanú osôbku a urobiť niečo nezvyčajné. Napríklad upiecť zákusok, ktorý pripomenie lásku medzi vami.
Dnes, kým manžel spal, vymyslela som badiánový zákusok. Hneď som ho aj upiekla. Keď sa manžel zobudil a usmial sa na mňa ako každé ráno, už ho čakal zákusok. Manžel bol prekvapený aj potešený. Najprv sa len pozeral na tento pekný zákusok a až neskôr ho aj ochutnal. Škoda, že ste nemohli vidieť jeho úsmev. Hneď sme mali krajší deň.
Aby ste aj vy mohli prekvapiť svoju milovanú osôbku takouto maškrtou, prezradím vám suroviny a postup na upečenie takéhoto sladkého prekvapenia.
Suroviny: Cesto:
- 4 vajcia
- 1 dl oleja
- 1 dl medu
- 1 dl mlieka
- 1 lyžička mletého badiánu
- 1 lyžička sušenej citrónovej kôry
- 150 g ražnej celozrnnej múky
- 30 g polohrubej múky
- 50 g slnečnicových semienok
- 1 lyžička sódy bicarbony
Plnka
- 4 dl mlieka
- 1 Zlatý klas
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 50 g masla
- 1 lyžica medu
- džem na potretie
- mleté orechy
Postup:
Celé vajcia, med, mlieko, olej, badián, citrónovú kôru, múku, pomleté slnečnicové semienka a sódu spolu v miske zmiešame. Vytvoríme jednoliate cesto, ktoré rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 15 minút.
Plnku si pripravíme nasledovne: Uvaríme krém z mlieka, cukru a Zlatého klasu. Necháme vychladnúť za občasného miešania. Zmäknuté maslo vymiešame s medom. Do vymiešaného masla postupne primiešame vychladnutý krém zo Zlatého klasu, až kým nám nevznikne hladký krém.
Z vychladnutého cesta vykrojíme dve malé srdiečka na okraji plechu. Z ostatného cesta vykrojíme buď štvorec alebo obdĺžnik. Závisí to od veľkosti vykrojených srdiečok. Cesto opatrne prekrojíme pozdĺžne na dve polovice. Jednu polovicu natrieme džemom, potrieme polovicou plnky. Na plnku opatrne položíme druhú polovicu cesta. Potrieme aj tú džemom a tenkou vrstvou plnky, posypeme mletými orechmi.
Srdiečka pozdĺžne prekrojíme na polovicu. Položíme ich na pripravenú časť cesta do stredu. Prvú polovicu srdiečok môžete položiť jednoducho vedľa seba, oproti sebe alebo sa môžu dotýkať. Natrieme ich džemom, plnkou a priložíme druhú polovicu. Tú natrieme džemom. Najlepší je jahodový džem, ale dobre poslúži aj ríbezľový, či malinový.
Takto pripraveným koláčikom iste prekvapíte svoju milovanú polovičku.
:))) milé ...
Celá debata | RSS tejto debaty