Celozrnné lokše plnené karfiolom

25. januára 2022, ingpetr, Nezaradené
Príjemný zimný deň vám prajem.
Máte chuť na karfiol? Ja áno. Jedla by som ho každý deň. Ale …
Pripravovala som karfiol na tri spôsoby. Vyprážaný a aj dusený so zemiakmi a ešte v karfiolovej polievke. Ako vždy som nespokojná, keď robím stále niečo rovnako, tak som pohla rozumom a vymyslela nové jedlo z karfiolu.
Takto vznikli celozrnné lokše plnené pareným karfiolom.
Ponúkam vám recept na prípravu takejto lahôdky.
Najprv si uparíme (alebo aj uvaríme) karfiol, ktorý rozoberieme na ružičky. Potom urobíme celozrnné lokše. Ich príprava je jednoduchá. Zemiaky uparené (alebo aj uvarené v šupke) očistíme, nastrúhame na jemno, pridáme vajíčko a múku. Ja používam rôznu celozrnnú, ale na začiatok stačí aj obyčajná polohrubá či hladká múka, soľ. Vymiesime cesto, rozdelíme na rovnaké časti, z ktorých vyvaľkáme kruhy a tie nasucho opečieme na teflónovej panvici. Po upečení z oboch strán ich potrieme iba z vrchnej strany maslom a sú hotové. Z upareného karfiolu si pripravíme náplň do lokší. Vidličkou rozotrieme ružičky na čo najmenšie kúsky, pridáme tavený syr, vegetu. Poriadne túto zmes premiešame. Na teplé lokše dáme karfiolovú plnku a lokše preložíme na polovicu. Chutný obed či večera je hotová. Dobrú chuť vám prajem. 🙂