Pripravovala som karfiol na tri spôsoby. Vyprážaný a aj dusený so zemiakmi a ešte v karfiolovej polievke. Ako vždy som nespokojná, keď robím stále niečo rovnako, tak som pohla rozumom a vymyslela nové jedlo z karfiolu.
Najprv si uparíme (alebo aj uvaríme) karfiol, ktorý rozoberieme na ružičky. Potom urobíme celozrnné lokše. Ich príprava je jednoduchá. Zemiaky uparené (alebo aj uvarené v šupke) očistíme, nastrúhame na jemno, pridáme vajíčko a múku. Ja používam rôznu celozrnnú, ale na začiatok stačí aj obyčajná polohrubá či hladká múka, soľ. Vymiesime cesto, rozdelíme na rovnaké časti, z ktorých vyvaľkáme kruhy a tie nasucho opečieme na teflónovej panvici. Po upečení z oboch strán ich potrieme iba z vrchnej strany maslom a sú hotové. Z upareného karfiolu si pripravíme náplň do lokší. Vidličkou rozotrieme ružičky na čo najmenšie kúsky, pridáme tavený syr, vegetu. Poriadne túto zmes premiešame. Na teplé lokše dáme karfiolovú plnku a lokše preložíme na polovicu. Chutný obed či večera je hotová. Dobrú chuť vám prajem. 🙂