Jablkový zákusok s mascarpone

21. novembra 2020, ingpetr, Koláčiky

Ovocné koláče sú obľúbené. Radi ich jedia malí aj veľkí maškrtníci. Na jeseň dozrievajú jablká. Prvé odrody môžeme začať konzumovať už v septembri. Až do zberu posledných kúskov zo stromov, máme čerstvé jablká. Pri dobrom uskladnení nám vydržia vo výbornej kvalite až do jari. Sú výbornou zásobárňou vitamínov, vlákniny a iných zdraviu prospešných látok.

Môj manžel je veľký maškrtník. Obľubuje koláče rôzneho druhu. Najviac mu chutia ovocné koláče. Keďže teraz je sezóna, kedy dozrievajú jablká, výber koláčov je jednoduchý. Pečiem rôzne koláčiky, v ktorých hlavnú úlohu majú jablká. Či sú  strúhané, nakrájané na kolieska alebo na malé kúsky.

Teraz som vymyslela jablkový zákusok, ktorý je vhodný nielen na bežný deň, ale aj ako maškrta pre hostí, či k slávnostnému obedu. Na jeho prípravu sa hodia všetky druhy jabĺk. Červené, žlté aj zelené, sladké, sladko-kyslé aj kyslasté, šťavnaté aj sypké. Nevadí ani, keď sú jabĺčka malé. Vtedy treba iba pridať trošku viac kusov jabĺk do cesta aj ovocnej zložky. Ak sú červivé, tak aspoň viete, že sú zdravé a nie plné chemických látok, ktoré síce urobia z jablka nádherný kúsok, ale zdraviu sa oblúkom vyhne. Problém je len, keď sú nahnité. Také jablká nepoužívajte na prípravu koláčov ani iných pochutín. Zhnitú časť síce vyrežete, ale nezdravé, zdravie poškodzujúce látky v jablku už sú a nedostanú sa z neho ani varením, či pečením.

 

Suroviny:

Cesto: 4 jablká

3 vajcia

1 dl medu

1 dl mlieka

0,5 dl oleja

175 g celozrnnej ražnej múky ( môže byť aj obyčajná polohrubá)

1 lyžička sódy bikarbóny

Ovocie: 4 jablká

1 lyžica trstinového cukru

1 lyžička škorice

Plnka: 1 balenie mascarpone

1 smotana na šľahanie

1 lyžica trstinového cukru ( prípadne práškového)

Postup:

Ako prvé si pripravíme dusené jablká. Štyri jablká očistíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na malé kúsky. Do hrnca dáme takto pripravené jablká, trstinový cukor a škoricu. Podlejeme trochou vody a dusíme, kým jablká zmäknú. Necháme ich vychladnúť.

Cesto si pripravíme jednoducho. Do misky dáme jablká, ktoré očistíme, nastrúhame na hrubo, pridáme celé vajíčka, med, mlieko, olej, múku a sódu. Všetky suroviny dobre vymiešame, až vznikne jednoliata hmota. Vymiešané cesto vylejeme na plech, ktorý máme vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre zohriatej na 180ºC približne 20 minút. Po upečené cesto necháme vychladnúť a preklopíme ho na dosku. Stiahneme z neho papier na pečenie. Potrieme džemom, rovnomerne naň poukladáme vychladnuté, dusené jablká.

Plnku pripravíme jednoducho. Smotanu vyšľaháme s lyžicou trstinového cukru, primiešame do nej opatrne mascarpone. Takto pripravenú plnku navrstvíme na jablká. Vrch môžeme posypať orechmi, Grankom, strúhanou čokoládou alebo poliať želatínovou polevou. Nakrájame na kúsky a môžeme podávať.