Orechová mňamka

6. júna 2020, ingpetr, Koláčiky

 

Orechy. Niekto ich má veľmi rád a jedol by ich každučký deň, inému vôbec nechutia a sú aj ľudia, ktorí orechy vôbec nemôžu jesť, lebo sú na ne alergickí. K tej prvej skupine patrím aj ja. Druhá skupina ľudí nevie o čo prichádza. No a tretiu skupinu ľudí ľutujem, že si nemôžu dopriať túto lahôdku. Ale mám jednu dobrú správu pre ľudí alergických na orechy. Môžu ich nahradiť slnečnicovými semienkami. Keď ich opražíte na sucho na panvici, dostanú orieškovú chuť. Na toto som prišla v čase, keď bol nedostatok orechov a ja som chcela upiecť niečo orechové.

 

Dnes vám ponúkam recept na jednoduchý orechový koláčik. Jeho výhodou je, že ho môžete mať ako samotný koláčik s džemom a čokoládou, či orechovou posýpkou, ale aj ako základ na orechový zákusok. V druhom prípade upečiete orechový základ a naň navrstvíte plnku. Môže byť z mascarpone, či len taký z pudingového základu s maslom. Je dosť možné, že ešte vymyslíte iné využitie tohto chutného orechového koláčika.

 

Potom stačí len pozvať priateľov na nedeľné popoludnie, či kávičku alebo čajík a k tomu im podáte tento koláčik. Uvidíte ich reakcie na vaše cukrárske umenie. Som zvedavá na vašu a ich reakciu.

 

Tu sú suroviny a postup na tento jednoduchý, ale chutný koláčik.

 

Suroviny: 3 vajcia

1 dl oleja

1 dl medu

100 g mletých orechov

100 g  celozrnnej múky

1 čl sódy bicarbony

 

Postup: Celé vajcia, olej, med, orechy, celozrnnú múku a sódu zmiešame v miske, až vznikne hladká hmota. Tú vylejeme na plech , ktorý vystelieme papierom na pečenie. Uhladíme cesto, aby bolo rovnomerne na plechu. Pečieme pri teplote 180 ºC približne 15 minút. Keď je koláč upečený a vychladnutý, preklopíme ho na dosku. Papier opatrne stiahneme. Natrieme džemom a posypeme mletými orechmi, Grankom alebo polejeme čokoládou. Dobrú chuť.