Jablkovo-škoricové mňam

30. mája 2020, ingpetr, Koláčiky

 

Jabĺčka sú veľmi dobré a vďačné ovocie. Rastú u nás vo veľkom počte a druhov. Na tento koláčik je jedno aký druh jabĺk použijete. Musia byť len zdravé, nemajú mať žiadne nahnité miesta. Ak máte doma 4 jablká a ešte pár surovín, tak si ho viete urobiť za chvíľočku. A vaši blízki vás budú nosiť na rukách, takú dobrôtku im pripravíte.

 

Okrem toho, že si pochutia na koláčiku, získajú aj veľa vitamínov, minerálov, nenasýtené tuky, celulózu, pektín, kvercetín, rad antioxidantov a fruktózu.. Z vitamínov sú to vitamín A, B1 (tiamín), B2(riboflavín), B6, C, E, K, kyselina listová, kyselina pantoténová a niacín. Z minerálov sú to draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, sodík, vápnik, zinok a železo.

 

Pre zdravie sú jabĺčka dôležité, lebo udržujú imunitný systém v kondícii, aby zneškodnil útočiace baktérie a vírusy. Dezinfikuje ústnu dutinu, masíruje ďasná, čiastočne čistí zuby. Pomáhajú pri reume, pečeňových a žlčníkových ochoreniach,  má schopnosť regulácie hladiny krvného cukru v krvi, čo ocenia najmä diabetici. Pektín znižuje hladinu cholesterolu, chráni pred Alzheimerovou a Parkinsonou chorobou. Vidíte, že jablká sú veľmi dobré na konzumáciu nielen pre svoju chuť, ale aj priaznivé účinky na naše zdravie.

 

Pre tieto účinky jem jablká strúhané na jemno s mrkvou či červenou repou a orechmi, slnečnicovými semienkami alebo jedlými gaštanmi najmä na raňajky dosť často. Okrem toho že sú zdravé, sú aj chutné. Netreba sa báť jesť jabĺčka každý deň.

 

Tu sú suroviny na koláčik a postup jeho prípravy.

 

Suroviny: 3 vajcia

4 jablká

1 dl oleja

1 dl medu

200 g celozrnnej múky

1 pl škorice

1 čl sódy bicarbony

 

Postup: Do misky očistíme jablká  a  nahrubo nastrúhame. Pridáme celé vajcia, olej, med, múku, škoricu a sódu. Všetko dobre premiešame. Hmotu vylejeme a rovnomerne rozotrieme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 ºC približne 15-20 minút. Aby sme sa presvedčili, že je koláč upečený, pichneme do jeho stredu špáradlo. Ak sa naň nič nelepí, je koláč upečený. Vychladnutý koláč preklopíme na dosku a papier opatrne stiahneme. Natrieme džemom a posypeme Grankom alebo strúhanými orechmi. Dobrú chuť.