Orechové piškótiky

23. mája 2020, ingpetr, Koláčiky

Dobrý deň. Máte chuť na niečo dobré, zdravé a chutné? Mám pre vás riešenie.

Orechy sú veľmi zdravé a dobré v každej podobe. Na našom území rastú vlašské orechy. A tie nám dodajú zdravé tuky, aj omega 3 mastné kyseliny, ktoré podporujú činnosť mozgu a srdca. Okrem tukov obsahujú aj vitamíny a minerály. Najmä viaceré vitamíny skupiny B, ďalej C a K, draslík, mangán, železo, fosfor aj horčík. Vlašské orechy podporujú činnosť mozgu, zlepšujú pamäť i koncentráciu. Pomáhajú upraviť hladinu cholesterolu aj krvného tlaku. Cievy napomáha udržiavať pružné. Znižuje riziko rozvoja infarktu a iných vážnych ochorení srdca. Pomáhajú aj pri znižovaní hladiny cukru v krvi. Takže vidíte, že jedenie vlašských orechov vám pomôže pri zlepšení vášho zdravia.

 

Ponúkam vám recept na jednoduché orechové piškótiky. Iste budú chutiť malým aj veľkým maškrtníkom. Aspoň u nás dlho nevydržali na tácke. Upiekla som ich ráno a poobede z nich už nezostal ani jeden kúsok. Môžete si ich upiecť a jesť len tak, alebo ich zlepiť džemom, prípadne lekvárom a vtedy ich ozvláštnite chuťou jahôd, či iného ovocia. To záleží, aký džem použijete. Z týchto piškótikov môžete robiť aj nepečené lahôdky. Napríklad s mascarpone.

 

Tu sú suroviny a postup.

Suroviny: 2 vajcia

1 dl oleja

150 g mletých orechov

100 g celozrnnej múky

0,75 dl medu

1 čl sódy bicarbony

 

Postup: Všetky suroviny dáme do misy a zmiešame na hladkú masu.  Na plech, na ktorý dáme papier na pečenie, robíme pomocou dvoch lyžíc malé, úhľadné kôpky. Dáme ich piecť do vyhriatej rúry na 5-7 minút pri teplote 180ºC. Po upečení a vychladnutí ich môžeme zliepať džemom. Chutné sú aj bez toho džemu ako samostatné piškótiky. Dobrú chuť.