Koláčiky (nielen celozrnné)

27. januára 2019, ingpetr, Koláčiky

Krásne ránko či deň prajem. Mám nápad. Začnite ho niečím dobručkým, sladučkým, pri čom si nemusíte strážiť líniu.

Navrhujem začať koláčikom. Viem, že je to nezdravé podľa odporúčania odborníkov, ale keď môj žalúdok si práve povedal, že chce a chce práve niečo sladké. Ale … Prečo nie???

Veď taký celozrnný koláčik toho veľa nepokazí. Človek sa vie nasýtiť nielen ústami ale aj očami. (Očami zje toho oveľa viac ako ústami. Viem to z vlastnej skúsenosti. Neviem ako je to u vás. Ale mňa o tom presviedča môj žalúdok denno-denne.)

A čo tak si dať na začiatok malý kúsok hviezdičky???

Veď jeden kúsok nemôže uškodiť. Je z medu. A med je predsa najlepšie sladidlo. Vedia to včielky, mackovia, malé i veľké detičky, dokonca aj dospelí.

Nuž, dosť bolo slov. Prejdem k činu.

Na takúto hviezdičku potrebujeme:

Suroviny: 2 celé vajíčka, 1 dl oleja (najlepší je rastlinný), primerane ovsených vločiek, mletých orieškov (na druhu nezáleží – robila som ich z arašidov, vlašských i lieskových – a stále chutí skvelo), 2-3 lyžice medu, hrsť sušeného ovocia (hrozienka, mandle, datle a podobne, nakrájané na menšie kúsky), primerane voňavé korenie (škorica, badián, anýz, klinčeky – kto aké má rád, môžte dať jeden druh korenia ale aj ich kombináciu aká sa vám páči, resp. aká vám vonia), 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbony (namiesto prášku do pečiva – môže byť aj ten).

Postup: Do väčšej misy si rozbijeme celé vajíčka (pozor, aby sme tam nedali aj škrupinku – tá je dobrá pre sliepočky, tak prečo ich objedať?). Pridáme ostatné suroviny, zmiešame vareškou, (cesto musí byť ani riedke ani husté, má byť ak akurát). Vylejeme na plech (stačí, keď naň dáme pred vyliatím papier na pečenie). Pečieme vo vopred vyhriatej rúre (teplota by mala byť aspoň 200 stupňov Celzia) asi 7-9 minút. Dĺžka pečenia závisí od typu rúry, teploty a najmä, či uprednostňujete mäkučké koláčiky alebo krehučké. Po upečení a vychladnutí nakrájate na štvorčeky, trojuholníčky, kosoštvorce či né tvary a môžete začať ochutnávať.

PS: Ochutnáte jeden, potom druhý, tretí, … A zrazu je celá hviezdička fuč…. Nemusíte mať obavy o štíhlu líniu, budete sýti až do desiatej hodiny, keď si kľudne môžete dať niečo malé, napríklad oriešky, či sušené ovocie, alebo čerstvé, šťavnaté , napríklad jabĺčko. Ani sa nenazdáte a obedík sa bude hlásiť o slovo.

PS2: Chcela som vám ukázať ako vyzerá taká hviezdička, ktorú som vymyslela včera, ale tá technika je proti mne. Aspoň zatiaľ vyhráva 1:0 nado mnou. Ale ja sa nevzdám, naučím sa ako pridať aj obrázok, aby ste mohli ochutnať tento koláčik aj očami. Čoskoro sa naučím zmenšiť moje fotografie, aby som ich mohla pridať k článočku.

Dobrú chuť vám prajem. :